20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDGASPC, in pragul colapsului

DGASPC, in pragul colapsului

Sindicatele din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta s-au intalnit, ieri, la Prefectura, pentru a gasi, impreuna cu autoritatile, o modalitate rezolvare a problemelor cu care se confrunta. Astfel, printre neajunsurile asistentilor maternali se numara si neacordarea celui de-al 13-lea salariu, neplata concediilor de odihna, precum si nerespectarea legii in ceea ce priveste alocatia pentru hrana copiilor aflati in grija lor. Directorul DGASPC Constanta, Gheorghe Dinica, a declarat ca, in cazul in care se va acorda cel de-al 13-lea salariu, fondurile institutiei nu vor ajunge decat pana in luna august a acestui an. Prefectul Danut Culetu a rugat insistent conducerea DGASPC sa achite macar 50% din cuantumul indemnizatiei pentru sarbatorile de Paste. „Vom analiza aceasta propunere in cadrul Colegiului Director”, a afirmat directorul Gheorghe Dinica. In ceea ce priveste sporul de hrana, liderii sindicatelor au sustinut ca pana acum nu s-a respectat legea. „Potrivit prevederilor legale, aceste sporuri trebuie sa se aloce in bani, in zilele de 1-5 ale fiecarei luni. Noi primim indemnizatia de hrana in produse alimentare”, a declarat liderul Cartel Alfa, Ion Caraignat.

Alimente expirate

Nici macar aceasta modalitate de acordare a indemnizatiei de hrana nu este bine organizata. Ion Caraignat a precizat ca au existat cazuri in care un asistent maternal a primit, pentru hrana copilului, 23 kilograme de pui intr-o luna, o cantitate exagerat de mare. De asemenea, distribuirea lor se face in spatii necorespunzatoare din punct de vedere igienic. „La Medgidia si Cernavoda, impartirea pachetelor se face in spatele blocurilor”, a adaugat liderul sindicatului Cartel Alfa. Spatiile unde sunt depozitate aceste alimente nu corespund nici ele din punct de vedere sanitar, iar multe dintre produse sunt expirate. In perioada iunie-noiembrie 2005, asistentii maternali nu au beneficiat de anumite drepturi si sporuri, printre care se numara si indemnizatia de hrana a copiilor pe care ii au in grija. Problema a fost rezolvata, conducerea DGASPC precizand ca legea va fi respectata, iar indemnizatia va fi acordata in bani.

Concedii neplatite

La sfarsitul anului 2005, asistentii maternali profesionisti au fost sfatuiti sa faca cereri pentru concediile de odihna. Desi nu toti au facut acest lucru, au figurat ca fiind in concediu de odihna, motiv pentru care le-au fost suspendate sporurile. Printre alte nemultumiri ale asistentilor maternali se afla si neplata corespunzatoare a acestor concedii, a orelor de sarbatoare si a orelor suplimentare. Motivatia conducerii DGASPC Constanta este aceea ca bugetul este mult prea mic. Dupa toate aceste discutii, asistentilor maternali li s-a promis ca situatia va fi reanalizata. De asemenea, li s-a promis ca o mare parte dintre revendicari va fi solutionata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă