8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDezvoltarea Sebesului, victima orgoliilor administratiei

Dezvoltarea Sebesului, victima orgoliilor administratiei

» Societatea care administreaza  Parcul Industrial Sebes – Alba a dat faliment

In perioada 2002-2004, in care a functionat societatea, aceasta a acumulat datorii de peste 200.000 de lei. Tot in acea perioada, firma a fost sustinuta de actionari cu aproape 300.000 de lei, in principal bani publici din bugetele CL Sebes, CL Alba Iulia si CJ Alba. CL Sebes a obtinut declansarea procedurii falimentului pentru suma de 60.091 de lei, pe care primarul Alexandru Dancila sustine ca firma "PISA" SA o datoreaza in contul contractului de concesiune a terenului, incheiat in august 2003.
"Ideea Parcului Industrial Sebes – Alba a plecat gresit de la inceput. S-a vazut ca nu se doreste dezvoltarea proiectului pentru ca cei trei actionari importanti nu l-au sustinut cum trebuia. Putea sa fie motorul economiei judetului Alba, insa orgoliul dintre Sebes si Alba Iulia a facut ca proiectul sa nu fie realizat. CL Sebes a concesionat foarte tarziu terenul pentru Parc, in timp ce conducerea societatii a angajat o serie de cheltuieli care nu pot fi justificate economic", a afirmat economistul Cornel Suciu, fost cenzor al societatii.
Doina Harda este directorul SC "Proiect" SA Alba Iulia, care detine 10% din societate. Ea considera ca "parcul nu s-a realizat pentru ca timp de doi ani de zile reprezentantii CJ Alba si cei ai Primariei Alba Iulia nu s-au prezentat la sedintele Consiliului de Administratie. Este pacat pentru ca s-a ajuns intr-un punct bun. Existau toate avizele si urma sa se stabileasca strategia si sa se obtina finantarile necesare".
Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, pune esecul proiectului pe seama factorului politic. "A fost din punct de vedere politic prost gandit si prost administrat. Inca de cand eram consilier, am cerut sa ne retragem din proiect pentru ca era evident ca nu era un lucru serios. O mare greseala a fost redeventa stabilita de CL Sebes pentru terenul concesionat Parcului", a declarat Dumitrel.

Parc industrial inlocuit cu fabrica de bere
Consiliul Local Sebes a gasit foarte repede un investitor pentru o parte a terenului retras din administrarea PISA SA. La sfarsitul lunii ianuarie 2007, Primaria a organizat o licitatie publica prin care a vandut 24 de hectare din acest teren societatii "Romaqua Group Borsec", la pretul de 1.512.322 euro, fara TVA, respectiv la 6,2 euro/mp. Societatea respectiva, in colaborare cu omul de afaceri Nicolae Matei, patronul SC Nichi Ardeal SRL Sebes, ar urma sa construiasca o fabrica de bere. In legatura cu aceasta tranzactie exista si o plangere la DNA, formulata de un angajat al Primariei Sebes. Consilierul juridic Nicoleta Florea a precizat in sesizarea sa catre DNA ca "exista suspiciuni de coruptie cu privire la actele de procedura a licitatiei". De mentionat ca, pe piata libera un metru patrat de teren in aceasta zona, situata in imediata vecinatate a DN1, se vinde cu cel putin 20 de euro.

Chiar daca ar fi fost vorba despre management defectuos, cum se sustine, nu s-a putut lua nici
o decizie in sensul schimbarii conducerii datorita faptului ca nu s-a putut intruni legal Consiliul de Administratie"
Doina Harda

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă