2.1 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Interviu. Cine se află în spatele paginii de Facebook a lui Ceaușescu:...

Interviu. Cine se află în spatele paginii de Facebook a lui Ceaușescu: Băsescu a fost picătura care a umplut paharul

Chiar dacă au trecut 26 de ani de la moartea lui Nicolae Ceaușescu, acesta continuă să fie o prezență constantă în realitatea cotidiană și nu oricum, are și pagină de Facebook. Pagina fostului președinte al României are peste 7.000 de like-uri și zeci de albume de fotografii autentice cu imagini din perioada 1965-1989. 

România liberă a încercat să afle cine se află în spatele paginii Nicolae Ceaușescu, în condițiile în care rețeaua Facebook a apărut la 15 ani de la moartea liderului Partidului Comunist Român. Administratorul paginii a dorit să-și păstreze anonimatul, dar interviul următor scoate la lumină detalii mai puțin cunoscute despre Nicolae Ceaușescu și politica lui socială.

Când a apărut Nicolae Ceaușescu pe facebook și cine sunt cei care îi administrează contul?

Nicolae Ceaușescu: Pagina noastră a fost creată în iulie 2010, dar prenumele meu, la fel ca și identitatea mea, contează prea puțin, aș putea inventa unul pentru articol, însă nu o fac de dragul onestității. Nu am făcut și nu fac parte din niciun partid politic sau orice alt grup de interese. Singurul meu interes este adevărul.

Ce v-a motivat să faceți acest cont?

Nicolae Ceaușescu: Băsescu. Sau mai bine zis scârba față de el. În realitate, este vorba de scârba față de clasa politică postdecembristă, însă Băsescu a fost picătura care a umplut paharul. Am fost băsist destul de convins, l-am votat de trei ori. Ultima dată l-am votat chit că începusem să am îndoieli, însă orice era mai bun decât un PSD-ist. Am așteptat câteva luni să văd ce are de gând în noul mandat, am văzut că nimic, în afară de certuri și circ, idem ca în primul mandat. Am decis atunci să abandonez întreaga clasă politică și m-am întors către cel care stă la baza sistemului postdecembrist, sau mai bine zis, cel al cărui cadavru stă la baza sistemului postdecembrist. Nicolae Ceaușescu, cizmarul. M-am întors către el pentru a-l studia, să fie clar.

E corect dacă spun că printre cei care urmăresc pagina dumneavoastră sunt și nostalgici ai regimului comunist?

Nicolae Ceaușescu: Trebuie mai întâi să explicați ce înțelegeți prin nostalgic al regimului comunist. Ca o statistică interesantă a paginii noastre, unul din cinci membri este născut după 1990. Sunt respectivii nostalgici după o perioadă din care nu au prins nici măcar o zi? Un alt lucru care trebuie clarificat, despre care regim comunist vorbiți, cel dinainte de 1965 sau cel de după? Cu siguranță trebuie să fie și nostalgici printre noi, pagina are 7400 de membri, dar nu suntem nostalgici de dragul curentului, te asigur.

Ce aveți de reproșat regimului politic actual?

Nicolae Ceaușescu: Distrugerea industriei, economiei, agriculturii, sănătății, învățământului, armatei, sportului românesc, etc. Cu alte cuvinte, distrugerea a tot ceea ce au construit părinții și bunicii noștri, cu foarte multă trudă. Alt reproș este gonirea din țară a 3 sau 4 milioane de români. Oameni care, în marea lor majoritate, au fost forțați să fugă din țară, de nevoi și foame, nu pentru lărgirera orizonturilor sau turism. Din cauza clasei politice postdecembriste, imaginea românilor în lume este cea a unui popor de hoți, prostituate și țigani. Reproșuri sunt prea multe, nu voi intra în detalii pentru că nu avem timp aici, chiar dacă vorbim de un interviu. Vă invit să ne vizitați pagina, avem nenumărate materiale despre dezastrul postdecembrist. Căutați în albumele România de azi, Capitalism sălbatic, Cascadorii plânsului sau Atunci și acum.

Cum comentați Revoluția de la 1989?

Nicolae Ceaușescu: Din câte se știe, a fost o lovitură de stat, abil pusă la cale pe spatele unor mișcări populare. O revoluție regizată nu se poate numi revoluție, o spun cu părere de rău. Este evident că raționalizările ultimilor ani și-au lăsat adânc amprenta asupra noastră, toți eram sătui de stat la cozi, de penele de curent, de frigul din apartamente, etc.

Foarte puțini știu însă că Ceaușescu a fost forțat de către FMI să aplice aceste măsuri drastice de austeritate, pentru simplul fapt că nu a mai dorit să se împrumute la ei. Există dovezi, trebuie doar să le căutam și să le facem cunoscute. Trebuie însă să și vrem acest lucru. Citiți vă rog articolul din Romania Libera “FMI a vrut să-i sărăcească pe români înainte de ’89, pentru a-i scoate în stradă”, ne luptăm din răsputeri să-l facem cât mai cunoscut. Felicitări autorului! Cât despre procesul și execuția Ceaușestilor, cu toții știm că a fost o mascaradă penibilă.

Capete de acuzare fanteziste, încălcarea flagrantă a majorității procedurilor juridice, apărarea transformată în acuzare, completul de judecată de 2 bani, teroriștii care se pregăteau să atace cazarma, și câte și mai câte. Puteau să-i împuște direct, fără să ne facem de râs în fața lumii întregi cu un astfel de proces. I-au mai împușcat și în ziua sfântă de Crăciun! Păcat de morții din 89, majoritatea victime ale teroriștilor imaginați de Iliescu și Brucan. Ei trebuie să dea socoteală pentru morții de după 22 decembrie, și post-mortem și tot vor da socoteală, să fiți siguri de asta. Lumea chiar credea ca vor veni timpuri mai bune, vedem bine azi ca n-au venit, ba din contră, realizăm că am căzut din lac în puț. Cu toții ne-am bucurat că pică sistemul, trebuie să recunoaștem, fără să știm că suntem de fapt manipulați. Dacă azi trăiam bine, nimeni nu se mai uita în urmă, la Ceaușescu, cu excepția poate a câtorva comuniști.

Care credeți că sunt, după opiniile dumneavoastră, cele mai mari realizări ale regimului lui Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu: Probabil cea mai mare realizare a regimului a fost predictibilitatea socială. Comuniștii știau din momentul în care te nășteai, în funcție de studiile și pregătirile pe care le făceai, care va fi parcursul tău profesional și social, ce pensie vei avea, etc. Un astfel de sistem se practică azi cu succes în tările scandinave. Pe de alta parte, un sistem care se asigură că cele două nevoi fundamentale ale omului, adică casă și masă, sunt respectate, este deja un sistem care realizează destul de mult.

Și prin om mă refer la omul de rând, cel care azi trăiește cu mai puțin de 150-200 de euro pe lună, nu la cei care au avut noroc de studii superioare, sau cei, mai știu eu din ce viță nobilă. Realizările lui Ceaușescu trebuiesc judecate în contextul zilei de azi. Ca să ai un acoperiș deasupra capului astazi, trebuie să faci credit la bancă, ca să plătești creditul, iti trebuie un serviciu stabil, dacă ești norocos să ai acest serviciu stabil, salariul este mizer, în majoritatea cazurilor. Cum poate un om fi fericit, să-și întemeieze liniștit o familie, să crească copii, să-i educe cu 200 de euro pe lună? Cum să ștergem cu buretele faptul că educația, sănătatea erau gratuite pe timpurile acelea? Vor unii să uităm, din motive lesne de înțeles, poporul însă nu uită. Nu are rost să insist pe realizările de importanță națională, barajele, hidrocentralele, fabricile, uzinele, centralele, etc. Le știm cu toții, și ni se rupe sufletul când vedem că marea majoritate au fost distruse pentru a fi vândute la fier vechi.

Pe facebook există și un cont al Elenei Ceausescu? Aveți legătură cu administratorii săi?

Nicolae Ceaușescu: Nu. Nu avem legatură cu nicio altă pagină sau grup despre familia Ceaușescu.

Stiu ca in prezent ați ajuns la peste 7.000 de like-uri pe pagina de facebook. Cum ați reușit să creșteți pagina?

Nicolae Ceaușescu: Cu foarte multă muncă și migală. Noi nu scriem articole, noi doar le preluăm, menționând sursa. Pagina noastră este ca o bază de date, iar munca constă în a găsi materialele care să completeze această bază de date. La început a fost greu, în timp am dezvoltat un fel de metodă, internetul fiind o sursă nestemată de inspirație. Bineînțeles nu preluăm articole de pe orice site sau blog, evităm cu orice preț căderea în “senzaționalism și spectacularism”. Unele articole/materiale trebuiesc citite printre rânduri, presa postdecembristă are un fel de obligație față de putere, în a-l îngropa și mai adânc pe Ceaușescu.

Cum alt cumva ar putea Nicolae Ceaușescu vorbi mai bine, decât prin ceea ce spune presa și românii în general? Ne încăpățânăm să nu plătim Facebook, chiar dacă doar 1-2% din postările noastre sunt vizibile organic. Cu un buget de 20-30 de euro pe lună, azi pagina ar avea 100.000 de membri, dacă nu mai mult. Procesul de creștere trebuie să fie unul natural pentru a se face cu adevărat lumină. La 1 ianuarie 2013 pagina avea 1000 de membri.

Ce mesaj aveți pentru romani?

Nicolae Ceaușescu: Să stingă televizoarele. Să înțeleagă apoi că orice sistem sau regim are menirea să ducă la o evoluție a societății în care acesta se desfășoară. După 89, societatea românească nu doar că nu a evoluat deloc, dar a involuat într-un ritm vertiginos. Să înțeleagă că nici nu vom putea evolua vreodată atâta timp cât la baza sistemului nostru se află o crimă și un simulacru de proces. Am ferma convingere că sunt foarte mulți români care îl au pe Ceausescu pe conștiință, ei trebuie să ceară rejudecarea procesului. A făcut mult rău, să-l judecăm, a făcut și bine, să i-l recunoaștem. Poporul trebuie să decidă dacă a fost sau nu un tiran, în niciun caz, cei ce l-au ucis și care azi trăiesc, bine mersi, pe spinarea și durerea noastră. Avem deci obligația să condamnăm public sentința din 25 decembrie 1989. România nu va da înainte în veci, până când, noi românii, nu suntem cinstiți cu noi înșine. Procesul Ceaușestilor trebuie rejudecat.

</p>

Cele mai citite

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă