De peste 6 luni, Maternitatile 1 si 2 ale Spitalului Judetean Arges se confrunta cu o situatie deosebita: nou-nascutii si mamele risca sa se contamineze cu virusii HBV si HCV care raspandesc hepatitele B si C.
Situatia din cele doua maternitati ale Spitalului Judetean Arges a fost cauzata de Thor, un dezinfectant pentru instrumentarul medical, de la aparatura medicala complexa pana la acul de seringa. In vara anului trecut, trei bebelusi din Sectia nou-nascuti a Spitalului Judetean Arges au fost trimisi de urgenta la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” din Capitala, cu diagnosticul infectie generalizata a sangelui. Odata cu bebelusii au fost internate in acelasi institut si mamicile lor. In urma unor seturi repetate a analizelor s-a stabilit ca infectarea bebelusilor avusese loc in perioada existentei intrauterine.
Tot anul trecut, dar in iarna, alti trei copii care trecusera prin Maternitatile Spitalului Judetean Arges au fost trimisi la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului din Bucuresti. Analizele au fost repetate de Institutul „Cantacuzino”. Apoi, pentru un diagnostic mai exact, au fost trimise in strainatate, iar acum se asteapta rezultatele.
Medicamentele folosite in tratamentul hepatitei C sunt interferonul si ribavirina. Tratamentul pe o singura luna costa 2.000 de euro. CJAS Arges asigura tratamentul cu cele doua medicamente unui numar de 72 de pacienti, in asteptare aflandu-se alti 220 de bolnavi. Virusii HBV si HCV sunt transmisibili cel mai frecvent prin intermediul instrumentarului medical, care se dezinfecteaza tocmai cu produsul Thor. Produsul a fost omologat si avizat sanitar de ISP (Institutul de Sanatate Publica) Bucuresti, in conditii mai mult decat dubioase, care fac acum obiectul mai multor plangeri penale. Fara a avea referatul de expertiza tehnica si nici avizul sanitar, produsul a fost totusi omologat ca dezinfectant. Procedurile de omologare dureaza cel putin 30 de zile; in cazul de fata a durat o singura zi. Mai mult, la referatul de expertiza tehnica, la capitolul „Eficacitate biocida”, sta consemnat faptul ca Institutul „Cantacuzino”, desi nu era acreditat sa efectueze astfel de analize, singurul laborator acreditat din Europa Centrala si de Est aflandu-se la Munchen, atesta doar actiunea bactericida si fungicida a dezinfectantului Thor. Pentru a scapa de numarul mare de sesizari si plangeri adresate impotriva sa, producatorul Thor-ului, SC „Universitar Farma” SRL, a trebuit sa-si schimbe denumirea in… „Hexi Farma”. Noul SRL, desi a ramas numai un an pe piata (mai 2005-mai 2006), a reusit sa castige licitatii in valoare de peste 60 miliarde lei. La licitatia electronica din mai 2006, „Hexi Farma” nu s-a mai prezentat.