20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDezbaterea gafeurilor

Dezbaterea gafeurilor

Alegatorii americani vor asista astazi la prima dezbatere tv a pretendentilor la vicepresedintia Statelor Unite – democratul Joe Biden si republicana Sarah Palin – o confruntare mult asteptata, atat pentru importanta politica, cat, mai ales, pentru spectacolul pe care il promit personalitatea si antecedentele protagonistilor. Primul "meci" al partenerilor de campanie ai lui Obama si McCain, ce se va desfasura in St. Louis, Missouri, promite savoare pentru ca, desi Biden si Palin sunt politicieni net diferiti, ambii pot fi imprevizibili si au in spate o istorie de gafe politice.
Mult mai experimentat in "politica mare" decat Palin, Biden, care conduce Comisia pentru Relatii Externe a Senatului, are o problema: extrem de locvace, senatorul de Delaware risca mult, mizand pe umorul sau, nu intotdeauna inspirat. In timpul alegerilor preliminare, in aprilie 2007, cu un singur cuvant, Biden a electrizat o sala intreaga, chiar daca si-a recunoscut implicit slabiciunea: intrebat daca isi va putea retine volubilitatea legendara daca va fi ales presedinte, el a raspuns cu un "da" scurt, fara sa adauge nimic mai mult. Dar umorul nu i-a fost intotdeauna un aliat. O declaratie cel putin discutabila l-a vizat chiar pe Obama, pe cand isi disputau inca nominalizarea democrata. "Iata primul afro-american elocvent, inteligent, curat si aratos", a declarat Biden amuzat, vazandu-se in scurt timp nevoit sa se apere de acuzatiile de rasism.

Guvernatorul de Alaska, Palin, nu are la activ declaratii atat de savuroase, poate si din cauza experientei mult mai limitate. Aparitiile sale au fost insa inegale – uneori prestatii publice lamentabile, cu afirmatii vagi si eludari, alteori prezente puternice si convingatoare. Declaratiile sale recente au intarit insa prima ipostaza, chiar daca telegenia si diploma in jurnalism au diluat mult efectele negative. In cea mai recenta gafa, Palin s-a declarat ferm pentru inasprirea politicii SUA fata de Pakistan – o idee pentru care Obama tocmai fusese pus la punct de catre experimentatul McCain. Tot o declaratie neinspirata a fost si aceea ca apropierea Alaskai de Rusia i-ar oferi experienta in gestionarea relatiilor Washington-Moscova. Fostii adversari politici ai lui Palin din Alaska au atras insa atentia ca ea are o capacitate neasteptata de a fermeca auditoriul, asemanatoare celei a ex-presedintelui SUA Ronald Reagan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă