9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialDezastrul din Japonia aruncă ţara în recesiune

Dezastrul din Japonia aruncă ţara în recesiune

Impactul economic al cutremurului, al tsunami-ului şi al accidentului nuclear de la Fukushima riscă să împingă Japonia, a treia economie mondială, în recesiune în următoarele luni, susţin economiştii intervievaţi de cotidianul Nikkei, transmite AFP, citat de Agerpres.

Potrivit Nikkei, care a consultat rapoartele principalelor institute private de analiză economică, triplul dezastru a făcut ca încrederea investitorilor, exporturile şi consumul domestic să scadă, în acest context o relansare nu poate fi aşteptată mai devreme de al treilea trimestru al anului (iulie-septembrie).

Produsul Intern Brut al Japoniei, a treia putere economica a lumii, s-ar putea contracta cu 0,6% în ritm anual în primul trimestru, apoi cu cel puţin 2,6% în lunile următoare (aprilie – iunie). Economiştii mai pesimişti cred chiar că în al doilea trimestru s-ar putea înregistra chiar o contracţie de 7,1%.

Definiţia clasică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.

Potrivit datelor oficiale, economia Japoniei a scăzut deja cu 1,3% în ultimul trimestru din 2010. Dacă înainte de catastrofă economiştii mizau pe o uşoară revenire a creşterii în primul trimestru din 2011, susţinută de exporturi, în prezent experţii mizează pe o relansare abia în a doua jumătate a anului cu o creştere de 1,2% în perioada iulie-septembrie şi una de 5,6 % în ultimul trimestru.

Economiştii se aşteaptă la o scădere deosebită a exporturilor, în special în cazul automobilelor şi produselor electronice, sectoarele unde producţia a fost cea mai afectată de dezastrele provocate de seismul şi tsunamiul din 11 martie.

Guvernul de la Tokyo a evaluat la 25.000 de miliarde de yeni (echivalentul a 297 de miliarde de dolari) costurile catastrofei din 11 martie.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă