19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDetinutii galateni vor sa fie tamplari si avocati

Detinutii galateni vor sa fie tamplari si avocati

» Peste 80 de detinuti frecventeaza cursurile scolii nr. 44 din Penitenciarul Galati.

» Unul dintre detinuti este student la Facultatea de Drept.

» Cel mai varstnic are 47 de ani si este elev in clasa a VI-a.

Scoala nr. 44 din Galati  functioneaza intr-o locatie mai putin obisnuita: Penitenciarul Galati. Este o scoala cu sase sali de clasa si 82 de elevi, dintre care 28 in clasele I-IV, iar 54 de elevi in clasele V-VIII. Toti sunt condamnati la pedepse privative de libertate, iar in perioada de detentie isi completeaza studiile abandonate sau invata sa scrie si sa citeasca. Cel mai varstnic elev este un detinut de 47 de ani, elev in clasa a VI-a, iar cel mai tanar este un elev in clasa I, care are… 21 de ani. Exista si un detinut student, care, nemultumit probabil de faptul ca prestatia avocatului nu l-a scapat de pedeapsa cu inchisoarea, a avut ambitia de a se inscrie la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Danubius" din Galati.

In anul scolar 2008/2009, scoala Generala din Penitenciarul Galati a avut 80 de elevi si numai 4 dintre ei au renuntat la scoala pe parcursul anului scolar, iar asta ii va costa, pentru ca vor trebui sa restituie 383 de lei, cuantumul "burselor" primite de la stat. Foarte multi detinuti folosesc prilejul pentru a invata o meserie, cele mai frecventate fiind cursurile de calificare in meseriile de tamplar, bucatar si frizer. De trei ani, exista o lege care ii incurajeaza pe cei privati de libertate sa isi continue studiile in perioada detentiei sau sa urmeze cursuri de calificare sau recalificare profesionala. Statul aloca lunar echivalentul unui salariu minim pe economie, pentru fiecare detinut elev sau student.

Detinutul beneficiaza direct de 30% din acest venit, din care poate folosi 90% pe durata executarii pedepsei, iar 10% se consemneaza intr-un cont deschis pe numele lui, banii si dobanzile aferente putand fi incasate in momentul punerii in libertate. Restul de 70% din alocatie sunt venituri ce revin penitenciarului si se constituie in venituri proprii. Daca detinutul nu promoveaza anul de studiu sau examenul final din cauze imputabile lui, sumele de bani se recupereaza in baza unui ordin care constituie titlu executoriu. scolarizarea detinutilor se realizeaza in sistemul claselor afiliate.

» Cel mai varstnic elev-detinut din tara este un detinut de 54 de ani, elev in clasa a VIII-a A de la scoala din Penitenciarul Aiud, unde ispaseste o pedeapsa de 23 de ani de inchisoare.

» "Arte si Meserii", la Penitenciarul Tichilesti
Exista si un penitenciar la care rolul scolii este mai important decat in celelalte: Penitenciarul pentru Minori si Tineri de la Tichilesti, langa Braila. Aici functioneaza scoala de Arte si Meserii Tichilesti, cu 15 cadre didactice si 160 de elevi inscrisi la cursurile primar, gimnazial, liceal si profesional. "Pentru noi sunt elevi, pentru restul personalului sunt persoane private de libertate. Ca si in invatamantul de masa, mai sunt si exceptii, in sensul ca nu intotdeauna doresc sa participe activ la activitatile scolii si manifesta oarecare apatie", spune profesor psiholog Camelia Enache, directoarea scolii de la Penitenciarul Tichilesti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă