19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDetentia CIA, un balon de sapun

Detentia CIA, un balon de sapun

Presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului stie sa-si regizeze foarte bine iesirile la rampa. Florentin Scaletchi gaseste de fiecare data subiecte cu care sa atraga atentia opiniei publice.

Dupa ce a facut un raid prin inchisori, pentru a vedea cum sunt respectate drepturile detinutilor, a organizat simpozioane cu tematica de profil in tara, dar mai ales in orasul de bastina, Scaletchi a scos din maneca inca un as: centrele de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei. Subiectul fierbinte, de altfel, a reusit sa nasca multe semne de intrebare in legatura cu disponibilitatea conducerii statului roman la solicitarile partenerilor straini in perioada derularii razboiului din Irak. Presedintele OADO a simtit imediat ca este vorba de imagine si nu a intarziat sa declanseze o cercetare care sa lamureasca situatia. Mai mult chiar, Scaletchi, analist fin al dedesubturilor afacerii, a declarat ca acuzele la adresa Romaniei au fost lansate de organizatia patronata de Soros, adversar declarat al actualului presedinte al Statelor Unite.

Cu bunghiul prin Romania

Pentru a duce la bun sfarsit o misiune prin care sa scoata Romania basma curata dintr-un scandal international, Scaletchi s-a inconjurat de oameni cu credibilitate: fosti ministri si generali in rezerva, experti in diferite domenii. Arsenalul cu care a atacat problema a fost format din fotografii din satelit si de la sol ale unitatilor militare din tara in care ar fi functionat centre de detentie pentru teroristii de la care americanii ar fi vrut sa obtina informatii.
Este stiut ca datele furnizate de organizatia internationala care a declansat scandalul priveau bazele de la Mihail Kogalniceanu, Babadag, Timisoara si Bucuresti. Expertii care i s-au alaturat lui Scaletchi au prezentat argumente prin care au desfiintat mitul bazelor de detentie: nu au existat dotarile necesare pentru astfel de centre, iar pazei, asigurata de romani, nu i-ar fi scapat nici un detaliu, mai ales daca ar fi fost vorba despre straini pentru care s-ar fi asigurat un regim special de supraveghere.

Si totusi…

Printre specialistii cu care Scaletchi a efectuat cercetarile se numara si fostul ministru Nicolae Spiroiu. Acesta a declarat ca in nici una dintre locatiile pomenite in presa internationala nu s-ar fi putut amenaja centre de detentie. Exista insa un mic amanunt ce nu trebuie scapat din vedere. Aeronave apartinand fortei multinationale au aterizat, ce-i drept, pe aeroporturi din Romania. Conform conventiilor, timpul maxim pe care l-ar fi putut petrece pe teritoriul tarii a fost de 24 de ore. Conform documentelor verificate, avioanele au stationat pe pista intre 3 si 4 ore. Dat fiind faptul ca fiecare dintre ele a fost considerat teritoriu national al statului in care era inregistrat, pasagerii si personalul nu au avut permisiunea sa paraseasca aeronavele. In aceste conditii, este posibil ca prizonieri irakieni sa se fi aflat in tranzit spre alte destinatii fara stirea autoritatilor romane. Raportul intocmit de expertii OADO a fost transmis forurilor europene, la ONU, Marii Britanii si Emmei Nicholson. Florentin Scaletchi a declarat ca efortul de a duce la bun sfarsit aceasta laborioasa intreprindere a costat aproximativ 10.000 de euro. Ramane de vazut de cata credibilitate va avea parte in ochii celor care au vazut in Romania o tara in care a fost permisa functionarea centrelor de detentie pentru teroristi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă