20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDeswat, alerta rapida impotriva inundatiilor

Deswat, alerta rapida impotriva inundatiilor

Sistemul de prognoza hidrologica Deswat a finalizat prima demonstratie a disponibilitatii operationale (ORD) care va contribui la protejarea tarii impotriva efectelor inundatiilor severe. Acest sistem, datorita capacitatilor sale de monitorizare hidrologica si prognoza a inundatiilor, va imbunatati modalitatile de alertare a structurilor responsabile cu apararea in cazul aparitiei unor conditii critice de mediu.
Pentru a atinge aceasta etapa importanta, Lockheed Martin si subcontractorii sai au instalat aproximativ 60 de statii cu senzori hidrologici in bazinul Arges-Vedea, unul din cele 11 bazine hidrografice din Romania. Totodata, vor fi amplasate 67 de statii de monitorizare privind calitatea apei.
De asemenea, pana la sfarsitul anului 2008, vor fi deschise noi Centre Regionale de Prognoza Hidrologica pentru toate celelalte 10 bazine hidrografice astfel: Somes-Tisa (Cluj-Napoca), Crisuri (Oradea), Mures (Targu Mures), Banat (Timisoara), Jiu (Craiova), Olt (Ramnicu Valcea), Buzau – Ialomita (Buzau), Siret (Bacau), Prut (Iasi) si Dobrogea – Litoral (Constanta).

Peste 600 de statii

La nivel national vor exista 625 de statii care vor transmite automat date de la senzori, cum ar fi nivelul de precipitatii, temperatura aerului, nivelul apei, viteza apei, precum si mai multe statii de monitorizare a calitatii apei, toate transmitand date catre Serviciul National Hidrologic (SNH) din cadrul INHGA. Datele obtinute de la aceste statii cu senzori, impreuna cu datele obtinute de la statiile cu senzori deja existente in cadrul „Apelor Romane”, vor fi analizate de catre specialistii SNH folosind sistemul de modelare si prognoza hidrologica DESWAT, asigurand factorilor de decizie din cadrul SNH cea mai avansata tehnologie pentru analizarea volumului impresio-nant de date si apoi rapida identificare si interpretare a fenomenelor hidrologice. Apoi, se genereaza si disemineaza avertizari si alerte hidrologice catre public si catre autoritatile responsabile de apararea impotriva inundatiilor din Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă