17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialDespre sporturi de iarnă

Despre sporturi de iarnă

Îmi place la nebunie să mă dau cu snowboard-ul. Îmi dă o senzaţie de libertate nemaiîntâlnită până acum. Şi îmi place parcă mai mult datorită faptului că am reuşit să învăţ să mă dau de unul singur, după o tonă de căzături. Dar am reuşit …

 

Snowboarding-ul e dovada mea că se poate şi dacă încerci, până la urmă vei reuşi. E dovada mea că pot şi poţi face orice. E dovada că atunci când lumea îţi spune că e greu şi că mai bine ai face altceva, tu poţi reuşi dacă ştii exact ce vrei şi eşti capabil să priveşti din vârful celei mai abrupte pârtii şi să-ţi spui: „Acum e rândul meu!”. Filozofia poate fi aplicată în nenumărate domenii, însă când mă gândesc la următorul pas mereu mă imaginez în vârful pârtiei, la fel ca prima dată.

Eram la Mărişel, acum vreo patru ani, cu fratele meu, despre care v-am mai vorbit, şi cu ai lui prieteni, toţi mari amatori de snowboard. Zburau pe pârtie, se dădeau cu faţa, cu spatele, se roteau, săreau, câte şi mai câte. Eu, de cealaltă parte, nu ştiam nici măcar să îmi leg legăturile. Şi cu toate astea, nu m-am descurajat. Am privit cum fratele meu a dispărut uşor la orizont, după dâmburile de pe pârtie şi am început să râd când mi-am amintit răspunsul lui la întrebarea mea :

-Şi cum să fac? Cum să mă dau?

-Dă-te aşa cum mă dau eu, uită-te cum mă duc. Şi dus a fost. Aşa că nu m-am lăsat mai prejos, m-am ridicat în picioare pe placă şi am pornit. Vă daţi seama că am făcut vreo 30 de metri până la prima căzătură. Alţi 30 până la următoarea şi tot aşa. Începusem să împart pârtia în câte 30 de metri, să-mi planific căzăturile şi, deci, opririle.

Şi aşa am petrecut toată ziua, pe o pârtie care nu era bătătorită bine, era plină de bolovani, se întrezăreau pe ici-colo smocuri de iarbă, iar pentru urcare nu aveau decât un teleschi. După vreo două încercări, am decis că mai bine îmi dezvolt muşchii picioarelor urcând dealul de unul singur, decât să şi dau bani doar pentru a mă juli pe coate.

După aproximativ un an am mai încercat o pârtie din Austria şi mai mai că mergea mai bine. În 2010 a urmat Slovacia şi acolo parcă lucrurile veneau de la sine. La întoarcerea în ţară m-am îndrăgostit de pârtia de la Şuior, cu telescaun, cu nocturnă, cu preţuri decente, chiar dacă trebuia să fac 150 de kilometri până acolo. Am lăudat-o şi recomandat-o tuturor şi mi-am dorit o pârtie cu telescaun şi în judeţul Cluj. Nu de alta, dar există atâta potenţial în zona asta în ceea ce priveşte sporturile de iarnă şi e foarte păcat că nu se întâmplă nimic. Băişoara e aceeaşi de când o ştiu, fără nici un fel de îmbunătăţire, Feleacu e arhiplin mereu, aşa că mai mult timp pierzi la cozi la teleschi decât pe pârtie.

Mai nou s-a deschis pârtia de schi Buscat, în apropierea pârtiei de la Băişoara. Ce-mi place, chiar dacă n-am ajuns încă din cauza rupturii de menisc şi a operaţiei care i-a urmat, e că au telescaun şi posibilitate de închiriere schiuri şi plăci, detalii aici. Şi chiar dacă nu îi cunosc personal pe cei care se ocupă de pârtie, prietenii mei mi-au zis că merită.

text preluat de pe  www.daiszler.ro

Cele mai citite

Legenda fotbalului italian, Salvatore Schillaci, a murit la 59 de ani

Salvatore „Toto” Schillaci, eroul Italiei de la Campionatul Mondial din 1990, a murit la vârsta de 59 de ani, după o lungă luptă cu...

Se retrage Adi Petre! Fostul atacant al lui FCSB își încheie cariera de fotbalist la doar 26 de ani

Adrian Petre, un nume cunoscut în fotbalul românesc și internațional, se retrage din activitatea sportivă la doar 26 de ani, după o carieră marcată...

Ministerul Finanțelor propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investițiile în activități de cercetare-dezvoltare

Ministerul Finanțelor propune o măsură de sprijin pentru mediul de afaceri, menită să încurajeze inovarea și progresul tehnologic, prin extinderea numărului contribuabililor care beneficiază...
Ultima oră
Pe aceeași temă