19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDespre sanatatea "anormalitatii"

Despre sanatatea „anormalitatii”

Semnalul pe care l-am primit ieri printr-o declaratie relaxata a lui Cozmin Gusa ar trebui sa fie mai ingrijorator la ora aceasta decat orice suspendare sau biletel scos pe piata. Invocand imaginea "golanilor" din Piata Universitatii, miscarea simbolica de care si Transilvania s-a legat, e drept, mai anemic, si proiectand imaginea minerilor in multimile care s-au adunat sa strige mesaje pro Basescu a anulat dintr-o clipire legitimitatea oricarei adunari cu subiect politic. Simpla afirmatie trimisa cu gulerul desfacut de la Cluj de Gusa – atentie la "mineriada portocalie"! – a pus un semn de intrebare asupra oricaror forme de manifestare publica pro sau contra vreunui partid.
Daca la Cluj, unul din manifestantii pro Basescu a fost un democrat, tendinta a fost de a sublinia acest aspect. Daca lui Gusa i s-a parut ca vede mineri, nimeni nu a simtit nevoia sa-i ceara sa-si sustina declaratia cu niste dovezi. Daca in 1989, "teroristii" au impuscat revolutionarii, nici acum n-am vazut cum arata un terorist. Conspiratiile, dar mai ales tendinta de a le dezvolta frenetic, au devenit aerul politic cu care se hranesc toti liderii bagati in seama. Popularitatea "conspiritelor" se resimte la Cluj poate mai greu decat in orice alta zona: 12 ani de "pericol al invaziei maghiare" l-au insurubat bine pe Gheorghe Funar la Primarie si au indus ideea ca e bine sa ne preocupe mai mult nationalitatea "dusmanului" din vecini decat propria normalitate.
si iata ca am ajuns si la cuvantul cheie pe care l-am resimtit ieri in presa locala, mai anormal decat bunul simt poate concepe. Nu este nici locul si nici momentul de a evalua opiniile unor colegi. Este bine, totusi, de adaugat ca, in Transilvania, locul in care ro-manii si maghiarii au trait alimentati din marea conspiratiilor bilingve si a teoriilor in care cuvintele "servicii" si "secrete" ingheata sira spinarii, oamenilor nu mai este cazul sa li se spuna ce sa faca, ci sa li se relateze ce se intampla. Sfaturile deghizate si propozitiile moralizatoare de tip "ardelenii sunt mai democratici decat bucurestenii" (a se citi "miticii") si de aceea nu vor iesi in strada, nu-si mai au locul. Divizarea cu buna stiinta sau involuntara a oamenilor nu-si mai are locul. Frica de acel "cineva malefic", a carui identitate nu o aflam niciodata si care poate destabiliza "linistea si ordinea" genereaza violenta, nu opiniile politice.
In bunul renume ardelenesc, sa avem incredere in deciziile oamenilor. Sa avem incredere si sa le respectam capacitatea de discernamant si felul in care aleg sa se manifeste. In fond, de prea multa vreme nu am mai auzit de piese proaste de teatru huiduite la premiere. si lasate uitarii apoi. Criticii spun ca in asta rezida "sanatatea" unui public.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă