1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialDespre minimalism şi design minimalist

Despre minimalism şi design minimalist

Minimalismul este un curent format dintr-o serie de miscari, avandu-si origine cam la jumatatea secolului trecut, mai degraba spre anii ’60 – ’70, si care traverseaza si in prezent o perioada de crestere in popularitate. Ideea de baza a acestui curent, manifestata in diverse ramuri artistice, este aceea de a surprinde esenta lucrurilor inlaturand toate elementele care nu sunt necesare in acest scop, urmarindu-se obtinerea unui efect cat mai puternic apeland la elemente cat mai putine si cat mai simple.

Chiar daca, asa cum spuneam, popularitatea acestui curent a fost in crestere, aflandu-se si acum intr-un trend ascendent, nu se poate spune ca a atins cotele altor curente manifestate de-a lungul timpului, mai ales a celor plinde de culoare sau de spectaculos. Cu toate acestea, un lucru se poate afirma cu certitudine, si anume acela ca minimalismul a patruns in mai multe domenii decat marea majoritate a celorlalte miscari – poate chiar in mai multe decat oricare dintre ele. De la masini la filme, la jocuri – computerizate sau nu – la harware sau la design-ul unor interfete grafice, destinate utilizatorilor, pana la diferitele forme de arte vizuale sau la muzica, totul a fost si este inca influentat de acest stil.

Pentru ca vorbim, acum, despre stilul minimalist, putem spune ca acesta este din ce in ce mai mult implementat in amenajari interioare, un domeniu in care este tot mai apreciat si folosit, atat de catre designerii cu experienta, cat si de catre cei de conjunctura, adica persoanele care isi decoreaza si amenajeaza locuinta fara ajutorul profesionistilor.

Design-ul de interior este un domeniu complex, pentru ca este o activitate a carei finalitatea este obtinerea unei lucrari unitare, stilistic si functional, adaptate necesitatilor si preferintele clientului. Daca alegem stilul minimalist trebuie sa alegem cu grija dintre materialele pe care le avem la dispozitie, sa folosim mobila moderna, la fel ca si accesorii si decoratiuni contemporane, dar , toate acestea fara a incarca inutil spatiul asupra caruia lucram.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă