25 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialDespre lustraลฃie, sau avem oare dreptul sฤƒ uitฤƒm?

Despre lustraลฃie, sau avem oare dreptul sฤƒ uitฤƒm?

România vine dupฤƒ 20 de ani cu o lege a lustraลฃiei, singura ลฃarฤƒ, alฤƒturi de Bulgaria, într-o asemenea situaลฃie, când unii dintre conaลฃionalii noลŸtri care ar fi trebuit sฤƒ fie în mod direct vizaลฃi de o astfel de lege au ieลŸit deja la pensie sau au avut vreme sฤƒ-ลŸi formeze învฤƒลฃฤƒcei, ca ลŸi cum partea tehnicฤƒ a ลŸtiinลฃei lor ar avea o valoare în sine, demnฤƒ de transmis. România vine aici cu o lege trântitฤƒ ca o cireaลŸฤƒ peste tort, cฤƒutând sฤƒ arate cฤƒ îลŸi încheie socotelile cu trecutul, lฤƒsând însฤƒ ca în practicฤƒ totul sฤƒ rฤƒmânฤƒ împotmolit în tehnicalitฤƒลฃi. Nu aลŸa s-a întâmplat în alte pฤƒrลฃi.

În funcลฃionarea instituลฃiilor lustraลฃiei, ลฃฤƒrile Europei Centrale ลŸi de Est se pot împฤƒrลฃi între cele care au cฤƒutat sฤƒ încheie în mod politic socotelile cu oamenii trecutului imediat dupฤƒ cฤƒderea comunismului, aducându-i pe aceลŸtia în faลฃa tribunalelor ลŸi împiedicându-i sฤƒ mai ocupe funcลฃii publice – exemplul principal fiind aici Polonia -, ลŸi ลฃฤƒri precum Cehia, care au cฤƒutat sฤƒ arunce lumina asupra trecutului fฤƒrฤƒ sฤƒ implice justiลฃia. În ambele cazuri, lucrul s-a fฤƒcut atunci, imediat, fฤƒrฤƒ a aลŸtepta sฤƒ treacฤƒ o generaลฃie pentru a ajunge în situaลฃia de astฤƒzi care constฤƒ în a spune: haideลฃi sฤƒ îngropฤƒm trecutul pentru cฤƒ aceลŸti oameni sunt acum prea bฤƒtrâni pentru a mai merita sฤƒ atragem atenลฃia asupra lor. Oricum – spune aceastฤƒ ideologie împฤƒciuitoare -, dintr-o perspectivฤƒ europeanฤƒ, vânฤƒtoarea de cฤƒlฤƒi comuniลŸti ar trebui sฤƒ înceteze, aลŸa cum a încetat tacit ลŸi vânฤƒtoarea de cฤƒlฤƒi naziลŸti. Apropiata lor dispariลฃie biologicฤƒ ar trebui sฤƒ fie suficientฤƒ, aลŸa încât haideลฃi sฤƒ-i lฤƒsฤƒm în pace.

E drept, acesta a fost raลฃionamentul multor ลฃฤƒri din regiune. Cehia a adoptat astfel un demers nonjuridic, cฤƒutând mai degrabฤƒ sฤƒ vindece rฤƒnile trecutului ลŸi sฤƒ împiedice în acelaลŸi timp repetarea lui mai degrabฤƒ decât sฤƒ pedepseascฤƒ ลŸi sฤƒ caute rฤƒzbunare. Pe lângฤƒ asta, Tribunalul din Praga, instanลฃa care de la început a analizat dosarele presupuลŸilor foลŸti colaboratori ai poliลฃiei secrete, a cerut în permanenลฃฤƒ mult mai multe dovezi decât simpla prezenลฃฤƒ a unor nume pe listele informatorilor ลŸi ale colaboratorilor cu fostul regim ลŸi nu a distrus vieลฃi ลŸi cariere pentru aceasta.

E drept, demersul riguros-legalist adoptat în Cehia contrasteazฤƒ total cu cel aplicat sistematic în Germania, prima ลฃarฤƒ care a permis accesul la arhivele securitฤƒลฃii, STASI, încฤƒ din 1992. Multe voci cer însฤƒ astฤƒzi în Germania ca organismul care administreazฤƒ arhivele poliลฃiei secrete sฤƒ fie desfiinลฃat ลŸi ca respectivele arhive sฤƒ fie vฤƒrsate direct în Arhivele Federale. Ceea ce conteazฤƒ este cฤƒ a fost lansat un dialog naลฃional ลŸi cฤƒ puลฃinฤƒ lume doreลŸte condamnarea la închisoare a vechilor colaboratori, turnฤƒtori ลŸi tovarฤƒลŸi de drum ai serviciilor secrete represive ลŸi ai poliลฃiei politice.

AลŸa încât ลŸi la noi, desigur, se poate veni cu interogaลฃii cum ar fi: meritฤƒ încฤƒ sฤƒ mai rฤƒscolim asta? Rฤƒspunsul nu poate fi decât: da!… Da, de-ar fi ลŸi numai pentru cฤƒ nu avem dreptul sฤƒ uitฤƒm. Un „da” rฤƒbdฤƒtor, care ar aลŸtepta încrezฤƒtor schimbarea de generaลฃii. Rฤƒul nu se transmite genetic ลŸi dispariลฃia de pe scena politicฤƒ a generaลฃiei compromise nu poate decât sฤƒ punฤƒ ordine în spirite ลŸi sฤƒ ne facฤƒ sฤƒ ne asumฤƒm identitatea actualฤƒ: un popor încฤƒ temฤƒtor, care crede cฤƒ are în continuare nevoie de vechii politicieni compromiลŸi.  

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Prima victimฤƒ รฎn atacul de la liceul din Georgia ar fi o profesoarฤƒ de origine romรขnฤƒ

O profesoarฤƒ de origine romรขnฤƒ ar fi una dintre victimele atacului armat produs ieri la un liceu din statul american Georgia. Informaลฃia venitฤƒ din...

DSU ศ™i STS lucreazฤƒ la extinderea sistemului RO-Alert. Mesajele, transmise ศ™i la televizor

Departamentul pentru Situaศ›ii de Urgenศ›ฤƒ ศ™i Serviciul de Telecomunicaศ›ii Speciale au anunศ›at recent extinderea sistemului de avertizare RO-Alert, care va include acum ศ™i canale...

Rada Supremฤƒ ucraineanฤƒ a validat demisia lui Dmitro Kuleba

Rada Supremฤƒ ucraineanฤƒ (parlamentul) a aprobat joi cu 240 de voturi - minimum necesar fiind de 226 de voturi - demisia prezentatฤƒ รฎn ajun...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ