Am citit de curand cu amuzament amar stenograma unei sedinte a Camerei Deputatilor din 2006. Putina lume mai stie ca pe atunci deputatul Vasile Puscas, actual membru al Guvernului, a propus ca alegerile pentru Parlamentul European sa se desfasoare prin vot pe lista preferentiala. Ce inseamna asta? Ca, in loc sa votam o lista blocata, prestabilita, sa putem vota oameni din interiorul listei. Cred ca nici nu mai trebuie sa spun cat de mult ar fi schimbat acest amanunt fata alegerilor europene pentru care ne pregatim. Practic, campania ar avea o miza reala pentru toti candidatii, publicul ar percepe o competitie reala, iar scandaluri de gen Elena Basescu pe loc eligibil ar fi mai rare, pentru ca, pe de o parte, partidele nu ar mai risca sa se faca de ras, iar pe de alta parte, candidatii contestabili ar scapa de critici, odata acceptati de populatie.
Dar sa ne intoarcem la stenograma de care ziceam. Totul s-a intamplat in sedinta din 19 decembrie 2006, atunci cand proiectul lui Vasile Puscas, sustinut si de George Maior, actualul sef de la SRI, a ajuns in plen. Initiatorul se revolta pentru ca membrii Comisiei de elaborare a Codului Electoral i-au taiat pur si simplu din lege mentiunea despre votul preferential. Se arata revoltat ca partidele ignora vointa publicului de a vota persoane individuale. A urmat o sedinta de pomina si, din pacate, nu e loc aici sa-i descriu pe toti participantii. Il voi mentiona doar pe Mihai Voicu, presedintele comisiei de mai sus. Tinerel, cu alura occidentala, genul de politician de la care acum cativa ani asteptam sa schimbe Romania. Prestatia sa din respectiva dezbatere arata insa ce scoala sinistra sunt organizatiile de tineret ale partidelor, pentru ca Mihai Voicu este un produs tipic.
Ce gaseste el sa raspunda? "In Parlamentul European – din punctul de vedere al celor care au votat impotriva acestui amendament, evident, – principala activitate fiind aceea a activarii in cadrul unei familii politice, a unor curente politice, am considerat ca si dezbaterea politica din Romania trebuie sa fie transferata in aceasta zona. In opinia noastra, introducerea votului preferential transfera, daca vreti, lupta politica in interiorul aceleiasi liste, in loc sa se concentreze pe dezbaterea intre diversele curente politice din Romania. In opinia mea, trecerea la votul uninominal este ca lasatul de fumat, trebuie facut deodata, si nu prin trecerea la a fuma o tigara sau doua pe zi, ca stim cu totii ca nu tine." Aceste cateva propozitii alambicate sunt un rezumat perfect al gogomaniei mincinoase si fudule. La acel moment, Mihai Voicu pregatea o lege a votului uninominal pentru alegerea Parlamentului de la Bucuresti.
Si iata-l aici mintind hahaitor in timp ce omoara posibilitatea romanilor tocmai de a vota nume. De ce minte? Pentru ca nu este nici pe departe adevarat ca listele deschise omoara curentele politice si dezbaterea politica. De fapt, doar noua tari din UE folosesc lista inchisa, asa cum se intampla in Romania. Celelalte 18 isi lasa cetatenii cel putin sa schimbe ordinea facuta de partide, iar unele merg chiar mai departe (cu liste ordonate alfabetic initial, contand doar voturile pentru indivizi, sau cu voturi multiple ce pot fi distribuite pentru nume de pe liste diferite, de pilda). si, spre uimirea lui Mihai Voicu, Parlamentul European continua sa fie o institutie care functioneaza pe logica de grup politic. De ce? Pentru ca ideile comune si identitatea doctrinara dau coeziunea grupurilor in primul rand, si nu simplul fapt ca apari pe o lista fixa si imuna la parerea publicului.
Dar cand ai crescut de mic in partid si nu stii sa faci altceva in viata, e oarecum normal sa vezi politica de parca esti in padure: exista doar haita si restul lumii, care nu are a-si baga nasul, chiar daca este chemata la vot. Pentru acest gen de oameni, simpla idee ca cineva din afara partidului, fie chiar si electoratul, poate sa decida ordinea pe lista presupune anarhie, pericol, destructurare. Minciuna lui Mihai Voicu exprima o frica aproape primitiva. Se adreseaza unui instinct gregar: tineti aproape, ca altfel ne mananca electoratul. Iar cum gregarul nu-i gregar destul pana nu e si fudul, presedintele de comisie se apuca de poante: adica, vezi bine, de fumat te lasi dintr-o data, nu pe bucati, noi trecem la uninominal direct. Suna frumos, dar e stupid. Era vorba despre alegerile europene, unde se voteaza doar pe liste. Iar recomandarea UE este ca legea sa le permita oamenilor sa aleaga in interiorul listei.
Parlamentul Romaniei alege sa ignore cu nonsalanta recomandarea, dar o face la modul mistocaresc, aducand in discutie uninominalul care nu are nici in clin, nici in maneca cu discutia. Pana la urma, au trecut o varianta chinuita de uninominal pentru Parlamentul national, dar la alegerile europene vom vota tot pe sistemul listelor inchise. Am publicat recent impreuna cu colegii mei de la Centrul Roman de Politici Europene un raport despre sistemele de vot folosite de diverse tari (vedeti detalii la www.crpe.ro). Propunem acolo un sistem de vot preferential similar celui omorat cu nonsalanta si ipocrizie in 2006 de catre Mihai Voicu.
Nu e singurul vinovat. Pana la urma, a fost o decizie colectiva a comisiei. Dar argumentele folosite de el in dezbaterea de atunci il arunca in categoria celor care nu vor lasa decat semne negative pe fata Romaniei. Am adus povestea la suprafata pentru ca m-am saturat sa acuz politicienii toti la un loc. E timpul sa dam nume. Responsabilitatea este personala. Iar in aceasta poveste Mihai Voicu este personajul negativ.