19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDesi are datorii imense la bugetul de stat, CNH a gasit bani...

Desi are datorii imense la bugetul de stat, CNH a gasit bani pentru primele minerilor

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, cel mai mare datornic la bugetul statului, acorda prime celor peste 10.000 de angajati. Potrivit legii, companiile de stat cu datorii nu pot acorda prime salariatilor, insa CNH, de comun acord cu ministerele de resort, a gasit solutia care sa nu incalce legea, dar care pagubeste compania: a numit primele adaosuri salariale si le acorda sub forma de tichete cadou, in conditiile in care sumele nu sunt prevazute in bugetul de salarii.

Minerii din Valea Jiului primesc adaosuri salariale in valoare de 650 lei, acordate sub forma de tichete cadou, in doua transe. Prima parte a tichetelor va fi acordata astazi, iar cea de-a doua – pana pe data de 22 decembrie. "Fiecare dintre cei 10.500 de angajati primeste tichete cadou in valoare de 350 de lei, deci efortul bugetar este de 3.675.000 de lei. In cea de-a doua transa se acorda diferenta de tichete pana la 650 de lei", a declarat, ieri, directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Constantin Jujan. Acordarea primelor, cuprinsa in prevederile contractului colectiv de munca al minerilor pe anul 2008, care isi produce efectele si in acest an, vine in contextul in care CNH are datorii imense la bugetul statului si, potrivit legii, nu mai poate da astfel de bonusuri.

 

Reprezentantii companiei au gasit insa o solutie care sa nu incalce legea: au numit primele adaosuri salariale si le acorda sub forma de tichete cadou. Primele de acum sunt acordate dupa ce de Ziua Minerului, serbata pe data de 6 august, ortacii din Valea Jiului nu au primit nimic, tichetele cadou fiind acordate cu mai bine de o luna intarziere. Sindicatele spun ca era de asteptat ca adaosurile salariale sa fie acordate sub forma de tichete cadou. "Acest lucru puteam sa-l anticipam de mult, intrucat la fondul de salarii nu aveam diferenta de 650 de lei pe persoana si atunci in Bugetul de Venituri si Cheltuieli a fost prevazut acest lucru. Se stia acest lucru, dar la intalnirea cu ministrul Finantelor si ministrul Economiei am solicitat in prezenta administratiei ca adaosurile salariale sa fie de 650 de lei per salariat", a declarat presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacatas.

 

Acesta recunoaste ca bugetul de salarii al Companiei este insuficient, iar LSMVJ se judeca din acest motiv cu administratia miniera. "Noi ne aflam intr-un proces cu compania, in conditiile in care fondul de salarii pe luna decembrie nu este indestulator, la nivelul la care noi solicitam inca din luna martie-aprilie. Pe data de 8 avem termen si am inceput sa strangem si semnaturi prin care salariatii ne imputernicesc pentru acest proces", a mai spus Lacatas. Compania Nationala a Huilei Petrosani este cel mai mare datornic la bugetul consolidat al statului. Datoriile istorice ale companiei, cu tot cu penalitati, depasesc 4 miliarde de lei noi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă