20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDescoperirea unei noi clase de supernove

Descoperirea unei noi clase de supernove

Exploziile stelare masive se pot produce in diverse moduri, arata cercetatorii, iar astronomii au descoperit recent ca exista un tip de supernova care nu urmeaza tiparele cunoscute pana acum. Supernovele se produc atunci cand o stea ajunge la finalul perioadei sale active, iar nucleul stelei se "prabuseste", relateaza Physorg, citat de ziare.com.

Supernovele gravitationale sunt printre cele mai energice si violente dintre Univers. Este vorba despre ultimul ciclu al existentei unor stele mai mari de opt ori decat soarele nostru. Dupa ce ramane fara combustibil, nucleul unei astfel de stele se prabuseste si formeaza o gaura neagra. In acelasi timp, straturile exterioare sunt aruncate in spatiu la o viteza de pana la 10% viteza luminii si lumineaza impresionant: cat miliarde de stele adunate la un loc.

Energia eliberata in timpul acestei supernove este mai mare decat ar putea vreodata sa elibereze Soarele nostru pe parcursul existentei sale. Unele supernove insa sunt mai putin impresionante: au de 100 de ori mai putina lumina si energie decat o supernova tipica. Exploziile de acest gen implica, de multe ori, hidrogen, insa supernova SN 2008ha este prima care nu prezinta semne ca acest gaz ar fi fost implicat.

Supernova a fost descoperita de un astronom italian de la Universitatea din Belfast, care studia cerul, impreuna cu cercetatori de la Institutul Max Planck si Institutul National de Astrofizica Italian.

Astronomii cred ca explozia ar fi putut avea loc din cauza ca steaua a facut parte dintr-un sistem solar binar, steaua pierzandu-si din straturile exterioare prin interactiunea cu cealalalta stea. O alta explicatie ar putea fi aceea ca vanturile solare ar fi inlaturat straturile exterioare, apoi s-a produs prabusirea nucleului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă