5.3 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialDescindere DNA la Primăria Cluj-Napoca: Care sunt faptele urmărite de procurori

Descindere DNA la Primăria Cluj-Napoca: Care sunt faptele urmărite de procurori

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au descins la Primăria Cluj-Napoca, la Biroul de Spații Verzi. Procurorii au ridicat documente care vizează contractele dintre municipalitate și compania Coral Impex SRL. Aceste contracte au ca obiect dezinsecția domeniului public, dar există și contracte de sponsorizare între compania Coral Impex și administrație, în contextul în care această firmă a amenajat, pe cheltuiala sa, mai multe spații verzi din oraș.

Citește și: Percheziții DNA, la primăriile din Cluj și Sibiu. Vizate, contracte cu o firmă de deratizare

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a confirmat faptul că descinderea procurorilor are legătură cu serviciile de dezinsecție. Ea a precizat cu procurorii au solicitat hotărârile de Consiliu Local care au legătură cu acest contract, contractele de prestări servicii, precum și contracte de sponsorizare care ar fi fost încheiate între firma care a câștigat licitația și municipalitate. Firma cu pricina a amenajat spații verzi pe cheltuiala proprie în Cluj-Napoca.

Contractul pentru serviciile de dezinsecție cu Coral Impex SRL a fost încheiat în urma unei licitații publice în anul 2006, pentru o perioadă de patru ani. În 2010, în perioada fostului primar Sorin Apostu, arestat pentru fapte de corupție, contractul a fost prelungit, fără licitație, pentru o perioadă de șapte ani și șapte luni. Juriștii Primăriei au spus că exista în acel moment cadrul legal pentru a face prelungirea de contract.

Ce spune Emil Boc

„Este un contract cadru care a foat acordat în urma unei licitaţii, pe o perioadă de patru ani. Având în vedere că municipalitatea a fost mulţumită de calitatea prestării serviciilor din intervalul contractului respectiv, în anul 2010 consilierii locali au avut la dispoziţie un proiect care propunea prelungirea contractului pentru încă şapte ani şi şapte luni, începând cu data de 12 iulie 2011, fără a se mai face proceduri de achiziţie publică a serviciilor. Consilierii locali au votat această propunere. Acordul cadru prevede o sumă minimă sun care primăria nu poate face comezi, respectiv are o sumă maximă pe care nu o poate depăşi, iar pentru fiecare tip de serviciu prestat există nişte preţuri unitare pe care le folosim la facturarea serviciilor. Serviciile se prestează pe bază de comandă. Municipalitatea face o comandă faţă de prestator de servicii, de deratizare, de dezinsecţie, de intervenţie cu materiale anti-căpuşe etc, iar prestatorul emite o factură aferente acelei comenzi pe tipul de produs, pe costul din contractul cadru”, a spus Oana Buzatu.

Primarul Emil Boc: „Se precizează în acest document că este vorba de suspiciuni cu privire la cercetarea unor posibile fapte de corupţie săvârşite de către funcţionari ai administraţiei publice locale. Asta e ceea ce am primit. Mai multe date nu am”.

Surse neconfirmate spun că firma care efectuează dezinsecția domeniului public ar fi solicitat și obținut decontarea serviciilor pentru suprafețe mult mai mari decât cele deservite în realitate. Banii necuveniți, care erau decontați pentru suprafețele pe care dezinsecția avea loc doar în imaginația funcționarilor corupți, ar fi fost împărțiți între aceștia și reprezentanții companiei.

Ridicări de documente au loc și în Primăria Sibiu, unde, de asemenea, firma de dezinsecție are contracte cu municipalitatea.

Ce spun procurorii

Potrivit biroului de presă al DNA, ”Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013 – 2015. În cursul zilei de 07 octombrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 32 de locații situate în județele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova, din care 5 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie”, spun reprezentanții DNA.

Cele mai citite

Bitcoin a depășit în 2024 valoarea de 100.000 de dolari: Predicțiile experților pentru 2025

Bitcoin a încheiat anul 2024 în forță, atingând un maxim istoric de peste 100.000 de dolari în luna decembrie. A fost un moment de referință...

Wall Street a înregistrat creșteri de peste 20% în 2024: Entuziasmul pentru AI impulsionează piața

Indicele american S&P 500 a înregistrat o creștere anuală de 23,3% în 2024, marcând al doilea an consecutiv cu o performanță de peste 20%. În...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...
Ultima oră
Pe aceeași temă