25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDer Spiegel: Singura disensiune in guvernul israelian este alegerea momentului atacarii Iranului

Der Spiegel: Singura disensiune in guvernul israelian este alegerea momentului atacarii Iranului

Majoritatea membrilor Guvernului israelian cred ca un atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene este inevitabil, in conditiile in care sanctiunile nu par sa convinga regimul de la Teheran sa renunte la ambitiile nucleare, afirma un ministru israelian citat de editia online a Der Spiegel, consultat de Mediafax.

"Majoritatea membrilor Guvernului israelian nu mai cred ca sanctiunile il vor convinge pe presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, sa abandoneze" programul nuclear, declara Yaakov Edri, ministrul israelian al Imigratiei.

Singura disensiune intre politicienii israelieni se refera la momentul atacului. Liderii moderati cred ca eforturile diplomatice prin intermediul Natiunilor Unite trebuie continuate pana cand Iranul se afla in momentul dinaintea fabricarii armei atomice. In acest mod, Israelul poate argumenta ca a epuizat toate optiunile politice. Pe de alta parte, exista alti lideri care cred ca in prezent exista o situatie internationala favorabila unui atac, situatie care se va incheia odata cu alegerile prezidentiale programate in SUA in noiembrie. Israelul se poate baza astfel pe sustinerea administratiei George W. Bush, fiind incert sprijinul viitorului presedinte american.

Democratul Barack Obama deja a anuntat ca este favorabil negocierilor directe cu Iranul, iar politicienii israelieni nu se asteapta ca republicanul John McCain sa ordone imediat un atac impotriva Iranului. Iar fabricarea de catre Iran a unei arme nucleare ar depasi toate amenintarile cu care Israelul s-a confrontat in istoria de 60 de ani, fiind pusa sub semnul intrebarii insasi existenta statului evreu.

Desi expertii confirma ca regimul islamist nu are inca arme nucleare, presedintele Mahmoud Ahmadinejad continua sa ameninte Israelul cu distrugerea. Chiar si Mohamed ElBaradei, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, isi exprima ingrijorarea ca Iranul sugereaza ca are capacitatea de a se dota in curand cu arme atomice.

Intr-o scrisoare adresata recent cancelarului austriac Alfred Gusenbauer, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, atragea atentia ca Iranul nu este departe de momentul in care nu mai poate fi impiedicat sa se doteze cu armament atomic.

"Israelul a demonstrat deja ca are abilitatea de a distruge ambitiile nucleare ale unui stat inamic. In 1981, au bombardat reactorul nuclear irakian de la Osirak, folosind opt avioane F-16 care au parcurs 900 de kilometri pentru a lansa bombe de 16.000 de tone, distrugand reactorul. ", constata Der Spiegel.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă