8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialDeputaţii europeni cer suspendarea acordului bancar UE-SUA ca urmare a înregistrărilor NSA

Deputaţii europeni cer suspendarea acordului bancar UE-SUA ca urmare a înregistrărilor NSA

UE ar trebui să suspende acordul său cu SUA pentru Programul de urmărire a finanţărilor teroriste (TFTP) ca urmare a acuzaţiilor la adresa Agenţiei americane de securitate naţională, care ar fi înregistrat date bancare ale cetăţenilor UE, deţinute de compania belgiană SWIFT, se arată într-o rezoluţie nelegislativă votată de Parlamentul European miercuri.

Rezoluţia a fost depusă de grupurile S&D, ALDE şi Verzi/ALE şi adoptată cu 280 de voturi la 254, cu 30 de abţineri, conform unui comunicat de presă remis redacţiei “România liberă”.

Deşi Parlamentul nu are puteri formale de a iniţia suspendarea sau terminarea unui acord internaţional, “Comisia va trebui să acţioneze dacă Parlamentul retrage sprijinul unui anumit acord”, se arată în textul aprobat. Parlamentul va lua act de răspunsul Comisiei la această cerere atunci când va trebui să îşi dea consimţământul la alte acorduri internaţionale în viitor, se mai arată în text.

Citeşte şi Franţa, în tentaculele „caracatiţei“ NSA

Investigaţia Europol

Deputaţii regretă faptul că niciun stat UE nu a investigat aceste acuzaţii şi le cer acestora să autorizeze o anchetă a Centrului pentru infracţiuni cibernetice a Europol. Rezoluţia mai cere şi “o anchetă tehnică la faţa locului” privind acuzaţiile conform cărora autorităţile SUA au avut acces neautorizat sau au creat posibile “intrări secundare” în serverele SWIFT.

Investigaţia specială a Comisiei pentru libertăţi civile privind supravegherea în masă a cetăţenilor UE trebuie să continue să studieze aceste acuzaţii, se mai arată în text.

Citeşte şi Plângere împotriva Administraţiei Obama pe tema interceptărilor NSA

Standarde înalte de protecţie a datelor sunt necesare

Parlamentul subliniază că orice acord de împărtăşire a datelor cu SUA trebuie să se bazeze pe un cadru legal puternic de protecţie a datelor, care să ofere standarde obligatorii privind limitele, minimizarea datelor, informaţiile, accesul, corectarea, ştergerea şi reactivarea.

 

Acordul UE-SUA TFTP privind procesarea şi transferul datelor bancare pentru a identifica fluxurile financiare ale teroriştilor a intrat în vigoare în august 2010. Rapoarte de presă susţin că Agenţia americană de securitate naţională (NSA) a înregistrat datele financiare personale ale cetăţenilor UE, aflate în administrarea companiei belgiene SWIFT. Accesul autorităţilor americane la aceste date financiare este limitat de TFTP. Dacă se dovedesc adevărate, aceste activităţi ar reprezenta o încălcare clară a acordului UE-SUA.

Cele mai citite

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă