1.8 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialDepresia, frecventă printre “supermame”. Vezi care sunt cauzele!

Depresia, frecventă printre “supermame”. Vezi care sunt cauzele!

Un nou studiu a demonstrat faptul că femeile care fac o alegere între muncă şi familie tind să aibă mai puţine simptome depresive decât cele care cred că se pot descurca pe toate planurile, relatează The Washington Post.

„Este vorba despre acceptarea faptului că serviciul şi familia cer anumite compromisuri şi că trebuie să se renunţe la anumite aspecte legate ori de locul de muncă, ori de familie”, a declarat conducătorul studiului Katrina Leupp, student absolvent al Universităţii din Washington.

Rezultatele cercetării au fost prezentate luna trecută la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane de Sociologie. Însă lucrurile nu sunt atât de simple. „Multe dintre noi avem mari aşteptări de la noi însene şi ne este foarte greu să renunţăm la anumite lucruri”, a declarat preşedintele Institutului nonprofit Familie şi Muncă, Ellen Galinsky. Ea a declarat că problemele survin în momentul în care există un conflict între aşteptări precum o casă curată şi mâncare gătită în fiecare seară, şi ceea ce se întâmplă cu adevărat. Rezultatul este sentimentul de vinovăţie, mai ales în cazul femeilor.

O cercetare publicată în Jurnalul de Sănătate şi Comportament Social a demonstrat că femeile se simt mai vinovate decât bărbaţii în momentul în care primesc mailuri şi telefoane legate de locul de muncă atunci când se află acasă, în afara programului de lucru. Acest lucru se traduce într-un nivel ridicat al stresului psihologic.

Situaţia socioeconomică afectează modul în care femeile se raportează la muncă şi la familie, mai ales în perioadele de recesiune economică, în care preocuparea dominantă devine adesea aceea de a fi angajat. „dacă eşti recunoscătoare pentru faptul că ai un loc de muncă deoarece este foarte important pentru binele familiei tale, atunci nu-ţi mai pui atâtea întrebări legate de alegerile pe care trebuie să le faci”, a declarat Galinsky.

Alegerile pe care le fac oamenii în privinta muncii şi familiei sunt influenţate de ocupaţie, nivelul educaţional, venit şi climatul economic„, a declarat profesorul de sociologie a Universităţii din Maryland, Melissa Milkie. Ea a subliniat că, de exemplu, o mamă care lucrează la un fast-food este într-o altă situaţie decât o femeie care lucrează ca avocat şi îşi permite să angajeze pe cineva care să aibă grijă de copii în timpul zilei.

Însă nu doar „supermamele” au probleme legate de alegerile pe care trebuie să le facă între locul de muncă şi familie, ci şi bărbaţii. Galinsky a fost co-autorul unui studiu care a descoperit în 2008 că 60% dintre bărbaţii care fac parte dintr-o familie în care ambii parteneri au un loc de muncă, manifestă conflicte psihologice legate de muncă şi familie. În 1977, procentul era de 35%, conform familiesandwork.org.

„Există mulţi bărbaţi care vor să le facă pe toate şi care suferă la fel ca femeile. De fapt, bărbaţii trăiesc în prezent un conflict interior mai puternic decât femeile, şi nu vorbesc despre asta”, a declarat Ellen Galinsky.

Cele mai citite

Compania rusă de stat Gazprom nu va mai livra gaze către Europa prin Ucraina după 31 decembrie 2024

Compania rusă de stat Gazprom se așteaptă ca, după 31 decembrie 2024, să nu mai fie livrate gaze naturale către Europa prin Ucraina, având...

Vapatul afectează funcția vasculară și saturația de oxigen

Un studiu recent arată că vapatul afectează funcția vasculară și saturați de oxigen ale, chiar și în absența nicotinei. Vapatul afectează funcția vasculară și...

Coreea de Nord crește izolarea față de Sud. A început demontarea liniilor electrice a infrastructurii transfrontaliere

Coreea de Nord a început să îndepărteze liniile electrice construite de Coreea de Sud pentru alimentarea complexului industrial din Kaesong, un nou pas în...
Ultima oră
Pe aceeași temă