10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialDeplasarile in strainatate - secretizate

Deplasarile in strainatate – secretizate

Conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani a decis sa treaca la capitolul „informatii clasificate” datele referitoare la excursiile in strainatate pe bani publici ale sefilor minerilor din Valea Jiului, in frunte cu directorul general al CNH, Daniel Surulescu.
Minerii din Valea Jiului nu vor putea afla niciodata unde s-au dus banii companiei, in timp ce ei se chinuiesc sa lucreze cu utilaje vechi si neperformante. Numai la sfarsitul anului, mai multi directori din cadrul CNH si ai unitatilor miniere din Valea Jiului au primit bonus de Craciun excursii peste hotare, denumite in acte „delegatii in interes de serviciu”, stabilite in cadrul Consiliului de Administratie. Directorul Surulescu a avut din nou privilegiul sa viziteze Elvetia, dar nici ceilalti sefi nu se pot plange de destinatiile stabilite.
Conform unor date oferite de surse sindicale, sefii din cadrul CNH si directori de unitati miniere – printre care si cel al defunctei mine Aninoasa – s-au aflat in Polonia, Franta, Germania si chiar Letonia. Numarul excursiilor peste hotare pe bani publici este insa mult mai mare, pentru ca pe intreg parcursul anului 2006 au fost organizate astfel de „deplasari in interes de serviciu”. Numarul lor si sumele cheltuite raman, totusi, un mare mister.
Purtatorul de cuvant al CNH, Daniel Boteanu, a declarat ca „in conformitate cu reglementarile in vigoare, informatiile solicitate sunt clasificate, ca urmare nu pot fi facute publice”. Dupa ce initial s-a incurcat in reglementari legale, in cele din urma reprezentantul companiei a invocat articolele 31 si 32 din Legea 182/2004. In sprijinul secretizarii datelor, Daniel Boteanu a mai facut referire la articolele 7 si 8 din HGR 585/13.06.2002, pentru aprobarea standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate, cuprinse in normele metodologice de aplicare. Acestea prevad ca tot conducatorul unitatii stabileste care sunt informatiile clasificate. Directorul general al CNH, Daniel Surulescu, nu a putut fi contactat, in ciuda insistentelor noastre, astfel ca nu am putut afla nimic referitor la eventuala decizie interna adoptata de conducerea companiei in conformitate cu legile statului.
Surulescu pare sa se fi obisnuit cu deplasarile peste granita in interesul minerilor. El este si presedinte al Asociatiei Patronale Miniere „Patromin” Bucuresti, care are doar patru angajati, dar care strange anual sume importante din cotizatiile platite de companiile membre. Conform unor informatii oficiale, banii se duc in mare parte pentru delegatiile peste hotare ale celor care conduc destinele institutiei.
De fapt, numai Compania Nationala a Huilei Petrosani – aflata in topul datornicilor la bugetul de stat – plateste pentru reprezentarea la seminarii internationale circa 50 de milioane de lei vechi lunar, potrivit declaratiilor facute chiar de Surulescu. In acelasi timp, pentru revigorarea activitatii, din cauza situatiei financiare in care se afla, CNH a beneficiat, chiar la sfarsitul anului trecut, de un ajutor substantial venit din partea Guvernului. Compania a fost inclusa pe lista aprobata de Executiv pentru stergerea unor datorii ale societatilor din sectorul energetic in valoare de aproximativ 700-800 de milioane de euro.

Cele mai citite

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă