22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialDepartamentul de stat: ofiterii romani deruleaza operatiuni antidrog pe banii lor

Departamentul de stat: ofiterii romani deruleaza operatiuni antidrog pe banii lor

Un raport al Administratiei de la Washington dezvaluie ca reorganizarea din 2009 a Ministerului Administratiei si Internelor si criza economica au afectat lupta impotriva traficului de droguri.

Potrivit documentului intocmit anual de diplomatia SUA, in 2009 agentiile de lupta antidrog din Romania au suferit un recul din cauza lipsei banilor, dar si  a reorganizarii Ministerului de Interne, care a generat lipsa de continuitate in activitati si a eliminat structura nationala de lupta antidrog. Transformarea Directiei Generale pentru Combaterea Crimei Organizate si a Agentiei Nationale Antidrog, care au devenit servicii in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), a insemnat discontinuitate, dar si reducerea numarului de posturi pentru ofiteri calificati in domeniul narcoticelor. Mai mult, documentul redactat de specialistii Departamentului de Stat subliniaza ca politia de frontiera nu a mai participat la investigatiile antidrog in interiorul tarii. In cadrul reorganizarii MAI din 2009, politistii de frontiera care se ocupau cu combaterea traficului de droguri si crimei organizate au fost transferati la IGPR.

Lupta impotriva narcoticelor din Romania a fost afectata si de criza economica, unitatile antidrog, care deja nu aveau resurse suficiente, fiind puternic afectate de lipsa resurselor. Raportul diplomatiei SUA noteaza chiar ca unii ofiteri au fost nevoiti sa suplimenteze bugetele oficiale alocate cu bani din fonduri personale pentru a-si putea desfasura activitatea, iar Guvernul roman nu a alocat resurse suficiente pentru programele de prevenire a consumului.
Cu toate acestea, autoritatile romane coopereaza in continuare strans cu omologii lor americani si regionali, iar in 2009 au avut un succes semnificativ in combaterea traficului de cocaina din America de Sud, cand in Portul Constanta au fost capturate 1.204 kilograme din aceasta substanta. Cea mai mare captura de cocaina din istoria Romaniei a permis ulterior destructurarea unei retele din Brazilia si confiscarea in total a 3,8 tone de cocaina.

In privinta altor substante insa, bilantul Politiei Romane este mult mai modest. De exemplu, ofiterii antidrog au confiscat in 2009 numai 27,3 kilograme de canabis, drogul cel mai consumat in Romania, si o cantitate minuscula de opium – 18 grame. Raportul Departamentului de Stat al SUA noteaza, de asemenea, ca fenomenul coruptiei, "care afecteaza Guvernul, justitia si agentiile de aplicare a legii", continua sa fie o problema pentru lupta antidrog, chiar daca "nu exista nici o dovada privind implicarea vreunui oficial de rang inalt in productia sau traficul de droguri". In privinta consumului de substante interzise, raportul diplomatiei americane observa ca, in ciuda ingrijorarilor si a prognozelor pesimiste, numarul consumatorilor a ramas relativ constant.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă