Ordonanța de Guvern privind modificarea Codului penal și de procedură penală pune în pericol credibilitatea internațională a României pentru investițiile străine, avertizează purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toners, citat de Associated Press, informază Mediafax.
„SUA este profund îngrijorată în privinţa recentelor măsuri ale Guvernului României care subminează statul de drept şi slăbesc responsabilitatea faţă de infracţiuni financiare şi de corupţie”, a afirmat reprezentantul diplomației americane, Mark Toner.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, a catalogat, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European, ordonanţa de urgenţă si problemele de legislaţie ca fiind elemente negative în lupta împotriva corupţiei, un pas înapoi în evoluţia ţării din ultimii 10 ani.
Anterior, Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au avertizat Guvernul României să nu submineze lupta împotriva corupţiei. Comisia Europeană a atras atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina ordonanţele de urgenţă privind Codul penal şi graţierea.
Miercuri, ambasadele din Germania, Statele Unite, Canada, Franţa, Olanda şi Belgia au emis o declaraţie comună prin care condamnă noile măsuri ce „subminează progresul statului de drept şi lupta împotriva corupţiei din ultimii zece ani. Ambasadele au comunicat că Guvernul ar trebui să „abroge acest curs inutil”.
Executivul a adoptat, în ședința de marțea trecută, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.
Peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară. Și miercuri dimineața, mii de persoane protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi. Miercuri seara, la nivel național au manifestat aproape 300.000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 150.000 s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală.
Protestele au continuat și joi seara. În Capitală, în Piața Victoriei au manifestat aproximativ 80.000 de persoane. La nivel național. numărul demonstranților au fost de aproximativ 200.000. Și în străinătate, sute de persoane s-au strâns pentru a critica decizia Guvernului de a aproba OUG privind modificarea Codului penal și de procedură penală.
Social-democrații nu vor da înapoi în privința modificării Codului Penal. Ministrul Justiției, Florin Iordache, va fi păstrat în funcție. După ce guvernul l-a salvat de dosarul de abuz în serviciu, Liviu Dragnea vrea să scape și de condamnarea în dosarul fraudării referendumului. Între timp, demisiile și nemulțumirile se accentuează.
Au existat semne că Liviu Dragnea conduce PSD cu mână de fier. Spre exemplu, deciziile luate în unanimitate în cadrul partidului. Joi, toți membri de partid chemați la centru, au decis, tot în unanimitate, ca partidul să nu retragă controversatele ordonanțe.