» CNSAS il acuza pe Mihail Bumbes, cercetator la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, ca a incalcat legea si ca s-a folosit de "masca" de cercetator pentru a obtine date compromitatoare despre persoane publice, fara intentia de a realiza o cercetare, asa cum era acreditat.
» CNSAS a decis sa-i retraga acreditarea lui Bumbes, care a oferit presei documente de arhiva despre relatia fostului fotbalist Gica Popescu cu Securitatea. Bumbes este cercetat disciplinar si de colegii sai de la Institut. Surse institutionale sustin ca Bumbes ar fi obtinut o suma frumoasa pentru documentele respective.
Mihail Bumbes este anchetat disci-plinar chiar de colegii sai de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania (IICCR), ne-au confirmat presedintele Institutului, Marius Oprea, si directorul general, Stejarel Olaru. "Avem un cadru legislativ foarte concret si reguli interne ale Institutului. Trebuie sa vedem daca a existat o conduita corecta cu privire la aparitia informatiilor respective in presa, daca s-a respectat metodologia", ne-a declarat Olaru. Surse institutionale afirma ca una dintre problemele abordate in comisia de ancheta a IICCR va fi daca Bumbes a vandut cumva informatiile catre presa, suma vehiculata fiind in jur de 3.500 euro. Mihail Bumbes respinge insa categoric acuzatiile de trafic de informatii, considerandu-le "mizerii".
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis sa-i retraga acreditarea lui Mihail Bumbes, cercetator la IICCR. Mihail Bumbes a fost acuzat de CNSAS ca este sursa dezvaluirilor aparute in presa despre colaborarea lui Gica Popescu cu fosta Securitate, el fiind singurul care a avut dreptul sa copieze documentele din arhiva. Mihail Bumbes ne-a declarat ca asteapta sa primeasca instiintarea din partea CNSAS, precum si argumentele celor care au luat aceasta hotarare. Mihail Bumbes nu doreste sa faca deocamdata comentarii cu privire la decizia CNSAS, insa spune ca aceasta il afecteaza, deoarece era acreditat sa faca documentari in arhivele Securitatii pentru mai multe teme, cum ar fi cele privitoare la informatorii si colaboratorii din presa, invatamant, biserica sau cele referitoare la fostii ofiteri de securitate, teme confirmate si de Stejarel Olaru. Surse din CNSAS ne-au declarat insa ca printre cei care au cerut ridicarea acreditarii lui Bumbes s-a numarat chiar IICCR.
Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, ne-a explicat ca Bumbes nu a fost sanctionat pentru ca a dezvaluit informatii despre relatiile fostilor mari fotbalisti cu Securitatea, ci pentru ca a incalcat legea de functionare a CNSAS, precum si etica cercetarii stiintifice. Sistemul prin care un cercetator obtine acces la dosarele Securitatii este simplu: propune o tema de cercetare si solicita CNSAS dosarele care au legatura cu tema respectiva. Legea de functionare a CNSAS il obliga insa pe cercetator sa declare forma prin care va "valorifica" informatiile obtinute: "carte, articol, conferinta, tema de cercetare". "Unii au devenit insa atat de abili incat propun teme de cercetare, nu publica nici o lucrare, dar isi asigura accesul mascat la dosarele unor personaje importante, in spatele carora se afla conturi de milioane", spune Cazimir Ionescu.
Mihail Bumbes este acuzat ca nu a produs nici un material de cercetare pe tema "Sportul si Securitatea", asa cum era acreditat de CNSAS si de IICCR, dar a furnizat documente integrale din arhive unor institutii de presa care le-au interpretat dupa bunul plac. "O lucrare de cercetare presupune folosirea unor documente din arhiva pentru a sustine o teza. IICCR tocmai de aceea l-a trimis aici, pentru a produce o lucrare de cercetare", spune Dragos Petrescu, membru al CNSAS. Totodata, directorul general al IICCR, Stejarel Olaru, sustine ca nu are nimic impotriva cunoasterii unor astfel de informatii de catre opinia publica: institutia sa are posibilitatea legala de a colabora cu presa.
"Faptele ar fi aparut oricum, dar nu in media, pentru recompense, ci intr-un mediu academic, cu norme care respecta etica stiintifica", spune si Cazimir Ionescu. Daca CNSAS ar fi constatat ca fotbalistii care au aparut in scandalul de presa chiar ar fi facut politie politica prin colaborarea cu Securitatea, le-ar fi trimis dosarele in instanta, conform legii, lucru care nu s-a intamplat, ne-au mai explicat reprezentantii CNSAS.
» Ancheta
Dupa deconspirarea de catre presa a internationalului Gica Popescu in scandalul sportivilor care ar fi colaborat cu Securitatea, au fost antrenate si numele altor doi fotbalisti celebri, Ladislau Bölöni si Rodion Camataru. CNSAS nu a negat ca astfel de informatii au provenit din arhivele sale si s-a angajat sa deconspire "deconspiratorul". Informatiile aparute au demonstrat ca fotbalistii au semnat un angajament cu Securitatea, dar au lipsit argumentele solide ca acestia ar fi facut politie politica. Mircea Dinescu, membru CNSAS, a apreciat ca tot scandalul este "jalnic si imoral", in conditiile in care fotbalistii erau niste "copii" nevoiti sa plece la meciurile din strainatate cu o "turma mare de securisti dupa ei". "Este putin imoral sa intrebam in ce masura fotbalisti de 17 ani au fost informatori, cand dosarele unor politicieni care au colaborat cu Securitatea au fost mosmondite, pitulate si inmormantate", dupa cum explica Dinescu.