PNŢCD a anunţat că a depus un denunţ penal fără precedent în relaţiile dintre România şi Regatul Norvegiei în cazul familiei românului Bodnariu din Norvegia căruia i-au fost luaţi din îngrijire copiii.
Denunţul penal solicită Procurorului General să deschidă procedura de tragere la răspundere penală a cetăţenilor norvegieni vinovaţi, urmând a se face cercetări privind infracţiunile de rele tratamente aplicate minorului (art. 197 C.pen.), lipsire de libertate în mod nelegal (art. 205 C.pen.), supunerea la rele tratamente (art. 281 C.pen.) şi tortura (art. 282 alin. 1 lit. d) C. pen.). Legea penală română acordă protecţie, potrivit art. 10 din C.pen., cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul altor state.
Citește și: Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul copiilor despărţiţi de familie, de autorităţile norvegiene
Un inginer IT român, Marius Bodnariu, şi soţia lui, Ruth, o asistentă medicală norvegiană, ar fi fost despărţiţi abuziv de cei cinci copii ai lor, de Barnevernet, serviciul norvegian de protecţie a copilului. Cazul lor a generat proteste la Ambasada Norvegiei din România, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, printr-un comunicat, că a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din MAE şi Parlamentul Norvegiei.
Copiii, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor, potrivit Mediafax. Copiii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.
Citește și: Ce spune MAE despre cazul familiei Bodnariu din Norvegia
Citeşte şi: Un român şi soţia lui norvegiană, DESPĂRŢIŢI de copiii lor. Reacţia MAE
Printr-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că monitorizează situaţia familiei Bodnariu, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, care este pregătită în continuare să ofere asistență consulară necesară, în limitele competențelor legale și cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispoziții și norme procedurale specifice, diferite de legea română, în ceea ce privește domeniul protecției drepturilor copilului
„În acest sens, misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin și asistență consulară”, se arată în comunicat. De asemenea, MAE a transmis că familia Bodnariu a angajat pe cont propriu un avocat specializat în soluţionarea unor astfel de cazuri, care îi reprezintă în cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instanțelor locale competente, având ca obiect exercitarea autorității părintești asupra celor cinci copii.
„În România, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie despre acest caz şi a organizat consultări interinstituţionale pentru evaluarea posibilităţilor de sprijin şi intervenţie la nivel bilateral. Având în vedere solicitarea expresă a familiei în cauză de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este în măsură să ofere informații suplimentare”, se mai arată în comunicatul ministerului.