25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDemocratul VOTAT si imoralul TATOV

Democratul VOTAT si imoralul TATOV

Ce se poate spune despre procentul ridicol al celor care s-au prezentat totusi ieri la urne dupa o campanie electorala lesinata, pentru care nimeni n-a risipit prea multa energie? Oricum, politicienii nemultumiti de boicotul electoratului vor clama ca rezultatul votului nu este un test pentru urmatoarele alegeri. Liderii partidelor, total nepregatiti, au actionat ca si cum euroalegerile n-ar fi reprezentat un adevarat examen, ci un banal extemporal, o verificare de rutina. Disimulare care, in parte, le-a reusit. Neinvestind prea mult efort in campania pentru alegerile europene, practic l-au lasat pe Basescu in ofsaid, sa se descurce singur pentru a mobiliza electoratul la vot. Nici el insa n-a reusit performanta de a-i determina pe romanii pur si simplu sictiriti de clasa politica actuala sa se implice si sa-si hotarasca singuri viitorul. E drept ca blocajul informational a fost cvasitotal. Politicienii patroni ai majoritatii presei romanesti (inclusiv TVR, ai carei sefi se comporta ca niste veritabili proprietari) au reusit sa boicoteze referendumul si in acelasi timp si evolutia democratica a tarii. Vineri, multi oameni stiau ca duminica se intampla ceva. Dar ce anume oare inca nu aflasera. Altcineva intreba ieri pe strada ce se intampla: daca referendumul nu e validat, mai votam o data duminica viitoare? Nici romanii din strainatate nu prea s-au dus sa voteze din acelasi motiv: nu i-a edificat nimeni, nu i-a convins nimeni sa mearga zeci sau sute de kilometri pentru a-i alege pe reprezentantii Romaniei. Cat despre uninominal, nu prea stiau ei cu ce se mananca…

Confuzia a fost sporita chiar ieri de premierul Tariceanu si Ion Iliescu, sustinuti de Dan Voiculescu ori alti liberali, pesedisti si peremisti, toti indemnandu-i pe alegatori sa nu voteze decat pentru europarlamentare. Apelul de a nu se vota si pentru referendum, adresat chiar in ziua alegerilor, cand oricum procentul de participare anuntat era extrem de mic, campania negativa exercitata de liderii celor 322 demonstreaza teama lor de a scapa lucrurile din mana in privinta listelor de partid.
Legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea va fi promulgata daca nu contine elemente de neconstitutionalitate. Insa Basescu spera ca la urne sa mearga destule persoane care sa voteze pentru varianta sa, incat sa obtina legitimitatea de a putea invita partidele la Cotroceni pentru a incerca, chiar si in cazul invalidarii, sa obtina sustinerea necesara. Slabe sanse, dupa ziua de ieri… Este evident ca romanii sunt neincrezatori in utilitatea votului, nu mai cred ca ei au puterea de a impune schimbarea lucrurilor. Ori lehamitea lor este atat de mare incat le-au dat o palma politicienilor, ignorandu-i intr-o proportie covarsitoare? Insa atunci, ce ramane de facut?

Uninominalul lui Tariceanu are toate sansele sa nu fie aplicat de la alegerile din 2008. Dupa fratia cimentata ieri intre PNL-ul lui Tariceanu si oamenii controlati de Ion Iliescu din PSD, probabil ca se vor agata de toate chichitele procedurale pentru ca legea sa nu fie aplicata inca de la urmatoarele alegeri. Nu vor sa piarda posibilitatea de control asupra unor candidati la parlamentare dependenti 100% de liste. Ca totul a fost facut in sila s-a dovedit ieri, cand unii dintre organizatori au lipit pe stampile inscriptia "tatov" in loc de "votat". De fapt TATOV, cuvantul VOTAT citit invers, caracterizeaza alegerile pentru PE si referendumul. Politrucul de sorginte sovietica Ion Iliescu si aliatii sai au sabotat referendumul. Un politician autentic, de clasa europeana, ar fi invitat poporul la vot sa-si hotarasca singur si suveran destinul. Corul 322 dirijat de Maestrul Emerit Ilici TATOV a mai dat o reprezentatie antidemocratica in fata Europei. Din pacate, nu si ultima. Iar romanii, din ce in ce mai scarbiti de politrucii autohtoni, au ratat o mare sansa de a se debarasa de ei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă