17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialDelfinii din China, trei minispectacole pe zi

Delfinii din China, trei minispectacole pe zi

Vizitatorii pot admira mamiferele în timpul  demonstraţiilor dintre şedinţele de dresaj.

Zilnic, zeci de copii însoţiţi de părinţi trec pragul Delfinariului din Constanţa pentru a-i admira, timp de câteva minute, pe Chen- Chen, Pei-Pei şi Ni-Ni. Mamiferele au apărut în faţa publicului, pentru prima oară,  pe data de 19 iunie. De atunci, delfinii efectuează zilnic scurte demonstraţii cu public. Deşi iniţial se preconiza că mamiferele vor începe propriu-zis spectacolele în această lună, acestea au fost amânate pentru încă 30 de zile. Acest lucru nu-i împiedică însă pe turişti să-i viziteze. Cei trei delfini fac progrese sub supravegherea instructorilor români şi chinezi şi, cel mai important, apar deja în faţa publicului. „S-a început dresajul sub apă. Sunt organizate trei demonstraţii în fiecare zi, la orele 11.00, 15.00 şi 19.00″, ne-a declarat directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Mînăstireanu. Acesta a mai precizat că mamiferele încă nu execută ca la carte toate numerele de dresaj şi tocmai de aceea spectacolele de lungă durată au fost reprogramate. Dintre cei trei delfini, cel mai bine se pare că s-a acomodat Chen-Chen. Deja acesta are o melodie preferată,  „I like to move it”, care se potriveşte perfect cu caracterul său jucăuş. Preţul unui bilet la demonstraţie este 15 lei pentru adulţi. Copiii plătesc 7 lei, iar pentru micuţii de  până la cinci ani intrarea este gratuită. Până la 1 iulie delfinii au avut două reprezentanţii pe zi, una la ora 11.00  şi una seara la ora 19.00, iar din această lună se susţin trei spectacole  pe zi, ca şi bătrânul Mark, fosta vedetă a complexului, decedată în vara anului trecut la 31 de ani, din care 23 i-a petrecut în captivitate.

„Doctori” pentru copii

Mulţi dintre turişti se întreabă de ce au fost achiziţionaţi delfinii din China. Una dintre explicaţii este aceea că legislaţia europeană nu permite capturarea acestor mamifere şi menţinerea lor. Pe de altă parte, chinezii sunt recunoscuţi pe plan mondial pentru performanţele în acest domeniu.  Pe lângă divertisment, specialiştii chinezi utilizează delfinii în terapia pediatrică. În oraşul Nanjing a fost amenajat un delfinariu destinat copiilor care suferă de autism şi de alte disfuncţii neurologice. 

Potrivit medicilor specialişti, terapia cu ajutorul delfinilor ajută la dezvoltarea vorbirii, dar şi a funcţiilor motorii.

Sub coordonarea antrenorilor, mamiferele se joacă cu copiii, reacţionează când micuţii le întind mâna, îi stropesc cu apă şi scot sunete adorate de copii.

Delfinariul oferă cursuri de tratament de două săptămâni, cu sesiuni zilnice, care costă 120 de juani (echivalentul a 18 dolari americani).

Salvatorul

Legendele privind salvarea unor oameni de la înec de către delfini şi-au găsit corespondent în realitate. Un ultim astfel de caz s-a petrecut în august 2007 în Noua Zeelandă. Atunci s-a confirmat oficial salvarea unor înotători de la atacul unor rechini cu ajutorul unor delfini. Patru oameni care înotau în largul staţiunii Ocean Beach au fost înconjuraţi de un grup de delfini care încercau să-i îndrepte spre mal. „Delfinii ne-au mânat spre ţărm, ne-au obligat să ne îndreptăm spre mal înotând în jurul nostru în cercuri”, a declarat Rob Howes, unul dintre supravieţuitori. La un moment dat, speriat, bărbatul a încercat să se depărteze de grup, dar doi delfini mari l-au readus alături de ceilalţi exact în momentul în care un rechin alb de trei metri lungime se îndrepta către înotători. „Rechinul era la doar doi metri distanţă de mine, apa era foarte limpede şi l-am văzut foarte bine. În acel moment, delfinii practic au format un zid protector în jurul nostru”, a povestit bărbatul. Grupul a mai petrecut circa 40 de minute în apă împreună cu delfinii, până au reuşit să ­ajungă toţi la mal.

Cele mai citite

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...
Ultima oră
Pe aceeași temă