21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDelegatia FMI a inceput discutiile cu autoritatile de la Bucuresti

Delegatia FMI a inceput discutiile cu autoritatile de la Bucuresti

Delegatia Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, a sosit, miercuri, la Bucuresti, si a inceput discutiile cu oficialitatile romane pe marginea unui eventual acord de imprumut, informeaza Agerpres.

Potrivit economistului-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, Romania ar trebui tratata disociat de celelalte state din regiune in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), dar ramane de vazut care va fi abordarea Fondului.

"Nu stiu daca putem sa evitam cresteri de taxe intr-un eventual acord cu FMI. Am pledat tot timpul pentru disocierea Romaniei de alte tari din regiune si tratare caz cu caz. Aceasta ar fi abordarea profesionista, dar ramane de vazut daca aceasta va fi si abordarea Fondului", a subliniat Lazea.

In ultimele luni, FMI a acordat o serie de imprumuturi unor state aflate in dificultate, iar in regiune a acordat imprumuturi Ungariei si Ucrainei (aproximativ cate 16 miliarde dolari). Dupa incheierea acordului cu FMI, Ungaria a majorat TVA cu trei puncte procentuale.

Oficialul BNR a spus ca scaderea ratingului Romaniei (sub pragul de investment grade) nu ar trebui sa fie luata in considerare in negocierile dintre autoritatile romane si FMI pentru incheierea unui acord.

FMI este un analist mai sofisticat, iar elementele macroeconomice pentru Romania arata ca rating-ul sub acest prag este nemeritat comparativ cu alte tari, a explicat Lazea, care a adaugat ca exista si posibilitatea ca Romania sa nu accepte conditiile impuse de FMI pentru incheierea unui acord.

Pe de alta parte, economistul sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca "ar trebui sa ne intereseze mai mult conditiile din spatele acordului cu FMI decat suma, pentru ca aceste conditii vor influenta evolutia economiei romanesti pe termen mediu".

Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a apreciat ca in acordul cu FMI vor fi conditii de politica economica si politica fiscal-bugetara, pentru ca deficitul bugetar de doi la suta pentru 2009 este unul optimist, iar veniturile au fost supraestimate in conditiile in care economia incetineste.

Presedintele Traian Basescu a apreciat, legat de vizita FMI, ca Romania nu se poate gandi la acorduri gen stand-by cu Fondul Monetar International, si ca, probabil, va fi vorba despre o asistenta din partea acestei institutii.

"Nu ne putem gandi la acorduri de gen stand-by, ci, probabil, la o asistenta. Va trebui negociat. (…) Nu mai putem continua cu cresterea anvelopei salariale la sectorul bugetar. A ajuns dincolo de orice limita. Va trebui sa ne restrangem cheltuielile bugetare, ca sa lasam loc pentru investitii, pentru dezvoltare, si nu pentru consum. Va trebui sa ne respectam cuvantul, ceea ce vom conveni cu Fondul va trebui sa fie respectat", a spus seful statului.

Acesta a subliniat ca va fi vorba de un alt tip de relatie cu FMI, exprimandu-si indoiala legata de faptul ca Fondul va putea cere marirea TVA sau renuntarea la cota unica.

"Ceea ce nu cred, si, aici, este aproape sigur acest lucru, pe vremuri ne puteau spune: mariti TVA-ul. Nu cred ca va mai fi posibil asa ceva. Sau: renuntati la cota unica. Nu va fi posibil asa ceva. Va fi un alt tip de relatie", a spus Traian Basescu.

Delegatia FMI, care va ramane in Romania pana pe 25 martie, va purta discutii cu privire la un posibil program al Fondului Monetar International pentru Romania. Programul va fi o parte a unui pachet financiar multilateral pro-activ si de siguranta, ce va fi sprijinit de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, printre alte institutii financiare internationale.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă