Garda de Mediu Bistrita-Nasaud a demarat o ancheta in zona comunei bistritene Tarlisua pentru a afla daca nu cumva defrisarile abuzive ar fi cauza viiturilor produse, saptamana trecuta, pe Valea Tiblesului. Aceasta, fiindca ploile torentiale au antrenat la vale cantitati impresionante de lemne care s-au blocat sub poduri si le-au rupt. Echipe ale institutiei s-au deplasat deja in zona pentru a efectua verificari.
Totodata, Valea Tiblesului a fost survolata cu elicopterul atat de catre seful statului, Traian Basescu, cat si de premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Daca presedintele Romaniei a spus ca nu a constatat ca exista cazuri de defrisari masive, in schimb primul ministru a anuntat ca va trimite in zona Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale.
„Anul acesta nu s-au dat autorizatii de mediu pentru exploatare silvica. M-am interesat si la „Romsilva”, si la Agentia de Protectie a Mediului, insa noi tot facem verificari”, a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud, Gratian Morariu.
Mai multi localnici au declarat ca, in opinia lor, daca nu s-ar fi taiat padurea abuziv, iar ploile nu ar fi luat cu ele busteni, apele ar fi curs mai linistite si nu ar fi distrus totul in calea lor. „Au intrat busteni in casa, ne-au spart, au rupt tot in calea lor. Toti au taiat padurea care cand au vrut, ca noi nu-i putem opri”, a spus o localnica.
La randul sau, primarul comunei Tarlisua, Stefan Perhaita, a declarat ca, in opinia sa, nu s-a exploatat haotic, dar a existat „ceva neglijenta”. Din informatiile pe care le avem acum, este afectata si padurea comunala. De acolo au venit cei mai multi busteni la vale. Aici nu exploateaza firme mari, ci niste societati mici. La noi nu se exploateaza mult. S-a exploatat mai intens in anii '50, cand IFET Bistrita a trimis aici peste 200 de oameni. In rest, sunt paduri tinere la noi. Dar, dupa cate am aflat, apa a intrat pana in stanca si a dislocat totul pana la roca-mama. Asa s-a format viitura”, a afirmat edilul.
In zona comunei Tarlisua sunt 6.000 de hectare de padure, dintre care 2.500 ha apartin persoanelor fizice. Potrivit „Romsilva”, exista aproximativ 4,5 ha de padure defrisata, insa nu pe o suprafata compacta. Din padurile statului s-a taiat, anul acesta, o cantitate de 700 de metri cubi de lemn, care ar incapea in aproximativ 20 de vagoane de tren.