20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDeficit cronic de oferta pe piata birourilor

Deficit cronic de oferta pe piata birourilor

» Companiile vaneaza cladirile de birouri din zonele ultracentrale si centrale ale oraselor, dar acestea sunt foarte putine.
» Rata de ocupare a birourilor clasa A este de 98% in Bucuresti, rata preinchirierilor a crescut, iar chiriile s-au majorat.
» Proprietarii si chiriasii europeni, pregatiti sa plateasca in plus pentru a cumpara sau a inchiria o cladire "verde", ecologica.

Piata autohtona a birourilor are un potential important de expansiune, care poate fi valorificat prin lansarea in executie a unor proiecte noi. Cererea de spatii a companiilor creste continuu. Unele firme vor sa se extinda, pentru ca s-au dezvoltat, iar alte firme doresc intimitate, prin inchirierea unor cladiri independente cu suprafete de 1.000-2.000 de metri patrati. In conditiile ofertei insuficiente de birouri de pe piata, chiriile au crescut substantial.

Chiriile au crescut
Pe piata autohtona de birouri deficitul de oferta s-a cronicizat iar chiriile au crescut, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Regatta. "Piata birourilor, mai ales cele localizate in zona centrala, se confrunta in acest moment cu o situatie sensibila. Pe de o parte, nu exista suficiente imobile care sa raspunda cererii pentru acest tip de spatii, pe de alta parte pretul chiriilor a crescut, ajungand la un nivel dificil de bugetat de catre majoritatea clientilor", a declarat Mihaela Raducanu, directorul departamentului de profil al companiei. Ea a aratat ca in acest moment ne confruntam cu o lipsa de proiecte de birouri, mai ales in zona centrala si ultracentrala a Capitalei si in  apropierea mijloacelor de transport. "Cererea este foarte mare pe aceste zone, dar pentru anul viitor nu se asteapta livrarea de proiecte. Spre finalul anului, chiar la inceputul lui 2009, speram sa se mai echilibreze situatia. Pretul crescut al terenurilor in centru, dificultatile de constuire – tehnic vorbind, dar si din punct de vedere urbanistic – fac dificila construirea rentabila de cladiri de birouri in aceste zone", a aratat specialistul. Potrivit studiului citat, rata de ocupare a spatiilor de birouri clasa A este deja de 98%, iar cea a preinchirierilor a crescut semnificativ. "Preturile chiriilor pe toate segmentele de birouri au crescut. La clasa A avem intre 22 si 26euro/mp in zona ultracentrala, iar in zona de nord intre 18 si 20 euro/mp; la clasa B intre 15 si 18 euro/mp; la clasa C – 12-14 euro/mp. Cresterea preturilor este determinata de lipsa de spatii si de cererea ridicata. Dezechilibrul dintre cerere si oferta este evident", a punctat Raducanu. Cea mai mare cerere de spatii de birouri vine in prezent din partea companiilor de consultanta, a bancilor, a societatilor din domeniile IT si medical si a companiilor media.

Cladirile verzi vor remodela piata
Potrivit unui studiu al consultantului global de real estate Cushman&Wakefield, aplicarea directivelor UE cu privire la utilizarea eficienta a energiei in cladiri (probata prin certificatele energetice) va influenta direct si imediat termenii de cumparare si inchiriere in cazul spatiilor de birouri. Astfel, aproape o jumatate din proprietarii si chiriasii de birouri intervievati de consultant sustin ca sunt pregatiti pentru a plati in plus pentru a cumpara sau inchiria o cladire "verde", ecologica. Noile directive privind eficienta energetica vor intra in vigoare in toate tarile UE pana la sfarsitul anului 2009, insa foarte putine companii din spatiul comunitar le cunosc. Companiile britanice sunt cele mai informate in legatura cu noile directive ale UE (73%) iar cele din tarile central si est-europene – cel mai putin (31%), se arata in studiul citat. "In Romania nu putem vorbi inca despre existenta unei oferte de cladiri verzi si cu atat mai putin de cerere din partea chiriasilor", a declarat Florin Sorea, reprezentant al consultantului. In studiul Cushman&Wakefield se mai arata ca la inchirierea spatiilor de birouri conteaza proximitatea mijloacelor de transport, existenta luminii naturale, locurile de parcare pentru senior manageri si suprafata (o cladire din centrul orasului trebuie sa aiba intre 1.000 si 2.500 de metri patrati).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă