3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialDefecţiuni vechi, soluţii moderne

Defecţiuni vechi, soluţii moderne

Dacă aveţi în proprietate un apartament vechi pe care doriţi să îl renovaţi este bine să ştiţi că asemenea locuinţe ascund multe puncte nevralgice. 

În cazul în care acestea rămân nedetectate, pe viitor există un risc major ca finisajele să aibă de suferit. Din acest motiv sfatul nostru este să angajaţi specialişti prin mâinile cărora au mai trecut locuinţe de acest fel.

În acest context, experimentul pe care îl vom descrie mai jos este elocvent. Este vorba de un apartament interbelic aflat în proces de renovare. În apartament existau încă multe elemente originale, printre care ferestrele împreună cu jaluzelele din lemn. Proprietarii au dorit să înlocuiască ferestrele, dar să păstreze jaluzelele, pentru că acestea îşi justificau în continuare utilitatea.

Meşterii angajaţi, care aveau la activ mai multe renovări de locuinţe vechi, împreună cu proprietarii au intuit că nişa jaluzelelor este o zonă vulnerabilă în ceea ce priveşte izolaţia termică. Mai mult decât atât, deoarece apartamentul este bine izolat termic, suprafeţele respective sunt unele propice pentru apariţia condensului şi deci, a mucegaiului şi igrasiei.

În consecinţă, s-a decis ca zonele de deasupra ferestrelor să fie bine izolate termic. Soluţia aleasă la sugestia proprietarilor a fost Reflectix, meşterii integrând în sistemul izolant şi un strat de această folie.

Acesta este un material cu proprietăţi speciale, datorate celor două straturi exterioare din folie de aluminiu de înaltă puritate şi straturilor interioare de folie cu bule AirCap şi spumă de polietilenă Cell-Aire. Aluminiul reflectă 95 – 97% din căldura radiantă (constituită din unde infraroşii), în timp ce folia cu bule şi folia de polietilenă expandată asigură blocarea căldurii transferate prin conducţie. În plus, acest material controlează condensarea şi deci, funcţionează ca barieră de vapori.

În cazul de faţă a fost folosită o folie Reflectix dublă, care va împiedica „scurgerea” căldurii în exterior în perioada rece iar, pe de altă parte, împiedicarea pătrunderii căldurii în interior în perioadele toride, asigurând astfel confortul în orice perioadă a anului.

Etape de lucru:

1. Degajarea zonei. De pe zonele interioare ale rulourilor jaluzelelor, aflate deasupra ferestrelor, au fost îndepărtate cu grijă materialele cu care fusese improvizată o izolaţie termică menită să diminueze puternicul curent de aer.

2. Măsurarea zonei. Zona ruloului jaluzelei a fost măsurată cu precizie, după care dimensiunile au fost proiectate pe folia Reflectix. A fost lăsată o marjă de 5 cm pe toate laturile, după care folia a fost decupată cu ajutorul unui cutter.

3. Montajul provizoriu. Folia de-cu-pată se aşează pe poziţie şi se prinde în 2 – 4 puncte pentru ghidaj. Înainte, materialul trebuie întins bine pe suprafaţa peretelui, deoarece are tendinţa să se curbeze şi să alunece.

4. Montajul definitiv al foliei. După poziţionarea exactă a foliei, aceasta este fixată definitiv cu bandă dublu-adezivă. În funcţie de suprafaţa de aplicare, folia Reflectix poate fi fixată şi cu capse sau diblu rapid pentru fixat izolaţia.

5. Montajul stratului doi. Al doilea strat termoizolant a fost unul din plăci de polistiren expandat cu grosimea de 3 cm. Plăcile au fost fixate cu adeziv. Pentru deplina siguranţă, au fost folosite şi câte opt dibluri de fixare pentru fiecare placă.

6. Finisarea zonei. Pe suprafeţele de polistiren a fost aplicată plasă din fibră de sticlă cu ajutorul unui adeziv alb. Deoarece straturile izolante au format volume distincte de suprafeţele pereţilor, pe muchiile lor au fost montate profile metalice de colţ.  Text Box:

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă