19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDeconectarea de la net se va putea face fara ordin judecatoresc

Deconectarea de la net se va putea face fara ordin judecatoresc

»  Parlamentul European le da posibilitatea statelor membre sa deconecteze utilizatorii de la internet fara hotarare judecatoreasca daca acestia sunt suspectati ca descarca fisiere ilegal.

Membrii Parlamentului European au reusit pana acum sa voteze de doua ori Amendamentul 138, conform caruia deconectarea utilizatorilor de la internet se poate face doar in baza unei hotarari judecatoresti. Parea ca nu mai poate fi cale de intoarcere, ca drepturile utilizatorilor sunt cele care primeaza intotdeauna, dupa ce in luna mai a acestui an europarlamentarii si-au reafirmat dorinta ca lucrurile sa fie extrem de bine cantarite inainte de a lasa un cetatean european fara posibilitatea de a se informa de pe internet.
Amendamentul 138, adoptat de Parlament prin votul in plen de pe 24 septembrie 2008, prevedea ca "nu poate fi impusa nici o restrictie privind drepturile si libertatile fundamentale ale utilizatorilor finali in lipsa unei decizii prealabile din partea autoritatilor judiciare, in special in conformitate cu Articolul 11 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene in ceea ce priveste libertatea de exprimare si de informare, cu exceptia situatiilor in care este amenintata securitatea publica, situatii in care decizia poate fi ulterioara".

"Accesul la net, crucial pentru drepturile fundamentale ale cetatenilor"
Saptamana aceasta insa, la presiunile exercitate de state precum Franta sau Marea Britanie (unde industria muzicala si cinematografica are un cuvant foarte greu de spus, iar legislatia in materie de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala este foarte severa), Consiliul Europei a exclus acest amendament din Pachetul Telecom si l-a inlocuit cu un altul in care nu se spune nimic despre obligativitatea obtinerii unui ordin judecatoresc inainte de a se trece la deconectarea suspectilor.

Practic, excluderea Amendamentului 138 din Pachetul Telecom le ofera statelor libertatea de a introduce noi masuri de restrictionare a accesului la internet in cazul incalcarii legilor copyright-ului. si aceasta, in conditiile in care PE a adopat deja, la recomandarea comisarului european pentru Societatea Informationala si media, Viviane Reding, prevederea conform careia "accesul la internet este crucial pentru exercitarea unei game largi de drepturi fundamentale ale cetatenilor".
Mai mult, chiar si premierul Marii Britanii, Gordon Brown, a subliniat faptul ca accesul la internet este "la fel de important ca si gazul, apa sau electricitatea intr-o casa". si, in acelasi timp, ministrul Economiei, Peter Mandelson, a luat initiativa de a modifica legea antipiraterie pentru a-i putea exclude de pe internet pe cei care pun la dispozitie fisiere pentru download.

14% din europeni ar putea fi deconectati
Conform unui studiu efectuat de firma Forrester, 14% din utilizatorii europeni de internet ar putea fi deconectati daca legea s-ar pune in aplicare.
In mod evident, principala tinta a acestor legi o reprezinta retelele peer-to-peer (torrentele), pentru ca la nivel de retea furnizorii de servicii de acces la internet au posibilitatea, daca li se cere, sa identifice computerele de pe care se fac transferuri ilegale de date.
Insa transferurile, la fel de ilegale, din afara retelei, prin e-mail, bluetooth sau chat, nu vor putea fi blocate in acest fel. "Tehnologia evolueaza mai rapid decat legislatia", a aratat Mark Mulligan de la Forrester, citat de BBC. "Daca acum avem peste 20 de alternative la retelele peer-to-peer, cu siguranta acestea se vor dubla in scurt timp."
"Cetatenii nu trebuie sa fie privati de  accesul la internet fara un proces echitabil", a declarat Willemien Bax, director general adjunct al Organizatiei europene pentru protectia consumatorilor (BEUC). "Consumatorii nu trebuie sa fie tratati ca pirati sau criminali. Suntem in secolul 21 si astfel de masuri draconice nu isi au locul intr-o societate deschisa. Oamenii au drepturi care nu pot si nu trebuie sa fie trecute cu vederea de dragul industriei muzicale sau a filmului."
La randul sau, Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, a aratat ca "anularea  Amendamentului nr. 138 este un pericol pentru fiecare utilizator de internet".
"Internetul este un element-cheie pentru strategia de iesire din criza actuala. Nesolutionarea acestei probleme de catre deputatii europeni le poate cauza probleme pe termen lung atat cetatenilor europeni, cat si economiei", a mai adaugat reprezentantul APC.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă