10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDecizie inedită. Focurile în şemineuri vor fi interzise în Paris

Decizie inedită. Focurile în şemineuri vor fi interzise în Paris

Începând de la 1 ianuarie 2015, focurile în şemineuri vor fi interzise în Paris şi în regiunea din jurul capitalei franceze, informează Mediafax.

Autorităţile franceze vor să reducă în acest fel emisiile de particule fine din aer, care au consecinţe tot mai grave asupra stării de sănătate a locuitorilor din Paris. Decizia a generat însă un val de critici din partea mai multor asociaţii şi a societăţii civile.

"Emisiile de particule fine produse de un foc de şemineu care arde timp de câteva ore echivalează cu cele produse de un automobil clasic care merge pe stradă mai multe mii de kilometri", a declarat Julien Assoun, unul dintre directorii de la Serviciile regionale pentru mediu şi energie din Franţa.

Or, în Ile-de-France, există "100.000 de şemineuri (cu foc deschis), vinovate pentru 25% din totalul emisiilor de particule fine, adică la fel ca automobilele", a adăugat el.

Aceste statistici sunt contestate de preşedintele asociaţiei France Bois Forêt, Laurent Denormandie, care critică decizia de interdicţie, luată la iniţiativa "aleşilor ecologişti din regiune".

După părerea lui, arderea lemnului în focuri deschise reprezintă "5% din totalul emisiilor de particule fine, în timp ce circulaţia automobilă este vinovată de 40%".

O asociaţie a consumatorilor, Que Choisir, s-a alăturat acestor critici şi a declarat că, potrivit unor studii recente, "39% din emisiile de particule fine provin din circulaţia automobilelor şi doar 4% din încălzirea locuinţelor cu lemne".

Decizia autorităţilor pariziene va afecta mai multe meserii, inclusiv aceea de coşar. "Din cele 135.000 de şemineuri cu foc deschis din Paris, 10% sunt utilizate, iar ele funcţionează doar de 6 sau 7 ori pe an", a precizat Thierry Pujo, membru al asociaţiei Ramoneurs de Paris (Coşarii din Paris).

"Sunt focuri de agrement. Nu sunt folosite pentru încălzirea zilnică a locuinţelor din Paris. Acele flăcări frumoase sunt rezervate sărbătorilor în familie, de Crăciun, cu ocazia reuniunilor între prieteni sau a întâlnirilor romantice", a adăugat el.

Autorităţile franceze, care nu prevăd pentru moment înfiinţarea unei Poliţii a şemineurilor, afirmă că nu interzic focurile în şemineuri dacă locuitorii din Paris îşi instalează uşi care permit închiderea vetrelor de şemineuri, reducând astfel cu 90% emisiile de particule fine.

Dar, în acest fel, se vor pierde magia şi estetica vetrelor deschise, au reacţionat numeroşii partizani ai şemineurilor clasice.

Cele mai citite

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!

Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igiena și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Există anumite situații în care acest aspect...

Demitere suspectă a vicepreședintelui grupului GRAMPET. Investitori ruși ar încerca să cumpere fabrici din România

Președintele grupului GRAMPET, Gruia Stoica, un foarte important transportator feroviar privat de marfă din România, a transmis că l-a demis pe vicepreședintele grupului, Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă