Veni si primavara, conform calendarului, si televiziunile ar trebui sa opereze schimbari de grile. Deocamdata mari schimbari nu prea se zaresc. Doar Antena 1 readuce grupul Divertis si pe Toni Grecu, iar Pro TV pe Andi Moisescu si "Apropoul" sau. Postul public isi vede, ca de obicei, de programul sau anost, ca n-are nici lege sa-l oblige la schimbari.
Inainte de ziua martisorului am fost avertizati de cei de la Directia de marketing a postului public ca "de 1 Martie, TVR 1 ofera divertisment de cea mai buna calitate". Ce inteleg dansii prin "buna calitate" ramane un mister. In prapadita Lege privind organizarea si functionarea Radioului si Televiziunii publice din 1994, exista de la bun inceput o precizare: respectivele institutii sunt "servicii publice" si ar trebui sa ne prezinte "programe de informare, educative, culturale si de divertisment"! In toate sezoanele grilele televiziunii pentru care obligatoriu platim lunar o taxa considera ca precizarea din lege se poate infaptui, in primul rand, prin tot felul de festivaluri, concursuri care au papat fonduri zdravene. Ni s-a servit "Mamaia copiilor", apoi Mangalia adultilor – Festivalul Callatis, apoi a urmat Mamaia muzicii usoare, apoi s-au strofocat realizatorii sa ne delecteze cu selectiile pentru Eurovision, n-a lipsit din gandirea celor de la "serviciul public" nici acel Concurs national de modele, mai precis de fite, dat in serial etc. De 1 Martie ne-au procopsit cu Premiile Grammy petrecute in 8 februarie la Los Angeles. Toate aceste festivaluri se tot difuzeaza sub lozinca "divertismentului de cea mai buna calitate", pe banii contribuabililor. Premiile Gopo au fost insa scoase din grila, ca nu mai e de interes
cinematografia noastra, ii ajunge popularizarea peste hotare cu premiile obtinute acolo! Cat despre productiile teatrale, ele au disparut total. Se reiau in fiecare luni, la 22.15, cele cenzurate pe timpuri, descoperite in arhiva, altele nu se mai concep pentru ca… nu sunt bani. Se duc pe festivaluri! Au mai papat parale si divertismente mediocre, precum decedata "Cafenea a astrelor", dar si serialele, de preferinta cele cu doctori. Miercurea si joia, "prime time"-ul a fost ocupat de doctorii "House" si "Jivago", dar cel din urma a disparut. "Dr House" are acum doua episoade miercurea, deoarece altceva nu mai detine TVR. Candva au produs si cei de la televiziunea publica un serial, tot cu doctori, dupa modelul american transpus pe plaiurile mioritice. Avem seriale si despre "Crime si investigatii" ca sa fim in "trend" cu televiziunile comerciale. Buletinele informative se supun si ele curentului si au inceput sa aprecieze senzationalul, accidentele, crimele, stirile culturale fiind excluse din desfasuratorul lor. De fapt, grila ponosita a postului public este o imitatie a celor de la canalele comerciale private. Se plimba Catanga de la un post la altul, ca si analistii politici ai neamului, poposind si la TVR. "Danutz SRL" o invita pe Catanga de 1 Martie, iar la "Agenda politica" de duminica, Monica Ghiurco sta la taclale cu analistii de la Realitatea TV, prezenti si sambata la "De la Est la Vest".
Agentia de Monitorizare a Presei "Active Watch" a organizat o dezbatere, bine venita, prin care se anunta, din nou, ca politicienii de la putere vor sa modifice legea functionarii postului public, sa depolitizeze conducerea sa printr-un proaspat proiect. In urma cu vreo cinci ani, cei ajunsi la putere anuntau aceeasi intentie. Fiind optimisti, mai speram inca o data ca legea se va schimba in favoarea calitatii programelor postului public. Tare ne e teama, totusi, ca se va schimba doar denumirea taxei ce va deveni "taxa de solidaritate". Solidaritate cu ce emisiuni? Cu cine, stim, cu algoritmul politic prin care se desemneaza Consiliul de Administratie al TVR!
ileana.lucaciu@romanialibera.ro