15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialDe la Polul Nord, in Padure

De la Polul Nord, in Padure

Doua roscate sunt legate de o prietenie mai putin probabila in Le renard et l’enfant (Fetita si Vulpea). primul film cu care creatorul francez de documentare Luc Jacquet a venit pe marile ecrane dupa hitul international Calea Imparatului (The March of the Penguins). Si acum – in sfarsit pe marile ecrane de la noi! Spre deosebire de documentarul despre pinguini, Fetita si Vulpea este in principal destinat copiilor, si asta mai ales prin povestea naiva, cu iz de basm.

Afectiunea unei fetite pentru o vulpe genereaza o poveste draguta de "adormit copiii" si – ceea ce se pare ca il intereseaza in continuare cel mai mult pe Luc Jacquet – e prilej de filmari spectaculoase.

In Franta, Fetita si Vulpea a fost lansat pe marile ecrane la jumatatea lui decembrie si se pare ca aproape fiecare odrasla de francez l-a vazut in timpul vacantei de iarna macar o data sau de doua ori. Rezultatul: doua milioane de bilete vandute. Pe plan international filmul nu are succesul Caii imparatului, filmul cu "pinguini pufosi", cum se referea la el Werner Herzog cu ironie deloc ascunsa. Dar pentru experimentatul documentarist francez Luc Jacquet filmul constituie un important pas spre fictiune.

Povestea incepe cu un spectaculos rasarit de soare intr-o regiune franceza nenumita (rasarit filmat de fapt in Parcul National Abruzzo din Italia), iar filmul continua sa mixeze diferitele peisaje spectaculoase cu si mai specta­culoase ipostaze de animale, atat salba­tice cat si animale dresate, plus efecte speciale. Si asta pentru ca protagonista (nu aflam niciodata numele personajului, dar actrita este o figura complet noua, Bertille Noël-Bruneau), ei bine, toate acestea pentru ca fetita trebuie sa treaca, in drumul ei de intoarcere de la scoala, prin padurea in care nu exista doar vulpite, ci si ursi, lupi si – iata – fetite cu par roscat. Si asa porneste totul: intr-o zi, in drum spre scoala, (sau pe drumul de intoarcere, nu-mi mai amintesc), micuta, in varsta de vreo 10 ani, intalneste o vulpe, pesemne pusa pe vanat, si aceasta fascinatie pentru animalul salbatic prinde viata, fascinatie care, intelegem pana la sfarsit, nu ii va da pace niciodata. O va cauta, o va gasi, o va pierde iar, o va rani, poate, si va suferi la randul ei, dar – ca in orice film pentru copii, reteta e clara: cel mai important, va invata o lectie. Ceva despre animale salbatice si cum sa te joci cu ele (frumos, dar acum, zau, caruia dintre copiii dumneavoastra ii foloseste un instructaj de "cum sa te joci frumos cu ursu’ fara sa-i  ranesti sentimentele"?).

Cum filmul se adreseaza copiilor, si in special celor mai mici, versiunea dublata este cea mai fericita (in engleza, narator este Kate Winslet). Pentru cei mari, o mare bucurie va fi sarmul vizual pe care stie sa-l dea Luc Jacquet filmelor sale, atat din filmare cat si in urma postprocesarii video. Poate singura bucurie.

FETITA SI VULPEA    
Le renard et l’enfant
Drama, Franta, 2008, 1h 32min.
Regia: Luc Jacquet.
Cu: Bertille Noël-Bruneau, Isabelle Carré, Thomas Laliberté.
Bucuresti (Hollywod Multiplex, Movieplex, Starplex).

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă