-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe la hamburgeri şi whiskey, la mămăligă şi ţuică

De la hamburgeri şi whiskey, la mămăligă şi ţuică

Este născut în America, ţara tuturor posibilităţilor, dar de cinci ani locuieşte în România şi vrea să îşi petreacă tot restul vieţii aici. Sam R. este atât de îndrăgostit de ţara noastră, încât a scris o carte cu sfaturi pentru turiştii străini care ne vizitează. A învăţat româna citind ziare şi ascultând manele. În plus, se consideră “mai român decât românii” şi se autoproclamă  “regele României”.

Prima dată când s-a mutat cu familia în altă ţară avea doar trei zile. A plecat din oraşul său natal, Orlando, şi a locuit în Italia, Spania şi Anglia. Sam are 37 de ani şi până acum 11 ani nu ştia nimic de România, auzise doar de Nadia Comăneci. În 1999, a cunoscut o româncă, a aflat mai multe despre ţară şi a văzut şi câteva poze.

Un an mai târziu, se pregătea să plece în concediu în Spania. În ultimul moment, a intervenit ceva şi a trebuit să îşi schimbe planurile. A ales să petreacă o săptămână în Bucureşti şi Cluj.

Îşi aduce aminte că prima impresie despre România nu a fost foarte bună. “Eram foarte speriat. Am aterizat pe Otopeni şi la 50 de metri de mine era un avion vechi şi ruginit. Nu înţelegeam ce caută o astfel de aeronavă în cel mai mare aeroport al ţării. Lângă mine era un american care mi-a spus răstit ‘Omule, ai grijă de tine!’. La ieşirea din aeroport, eram deja agitat. Erau mulţi câini, era murdar, haos şi foarte diferit faţă de ceea ce este astazi”, spune Sam.

În anul acela a învăţat şi primul cuvânt în română, “opt”. “Nu înţelegeam deloc limba. Eram în trenul spre Cluj şi a venit cineva cu o tăviţă cu cafea. Mi-a spus cât costă, dar parcă ar fi vorbit în chineză. I-am întins portofelul şi a luat banii de acolo. Cred că opt era de fapt preţul cafelei”, îşi aminteşte americanul.

Cum te conving vacanţele în România să te muţi aici

În ciuda primei impresii negative, perioada petrecută în România a fost “vacanţa vieţii lui”, după cum spune el. I-a plăcut atât de mult, încât şi-a petrecut concediile din următorii patru ani tot în ţara noastră.

“În 2004, mi-am dat seama că dacă tot vin atât de des, ar trebui să şi locuiesc aici. Aşa am luat hotărârea să mă mut în România”, spune Sam. “Nu aveam slujbă, nu aveam nimic aranjat, nu ştiam deloc româna, dar mă simţeam extraordinar. Sincer, nu ştiu ce a fost în capul meu atunci”, recunoaşte el.

A locuit prima dată în Timişoara, dar nu i-a prea plăcut. Apoi, timp de trei luni, a stat într-un sat de lângă Cluj, de unde are amintiri foarte plăcute. “Acolo am învăţat româna, pentru că nimeni nu vorbea engleza. Stăteam în casa unui prieten şi chiar nu aveam ce să fac. Din când în când, beam cu cei doi jandarmi din localitate, care se îmbătau atât de tare, încât abia reuşeau să mai conducă ATV-ul din dotare”, spune americanul.

Apoi s-a mutat în Cluj, unde locuieşte şi în prezent. Îşi aduce aminte cât de diferit era oraşul faţă de momentul actual. “Erau doar trei bancomate în tot Clujul şi nu le prea folosea nimeni”, spune Sam.

După câteva luni în care a trăit din economii, a decis să îşi găsească un loc de muncă care să îi permită să rămână în România. Pentru că nu era cetăţean român, dar şi din cauza salariilor mici din ţară, a ales să lucreze online pentru judecătoriile din Statele Unite ale Americii.

“Puteam lucra oricând, de acasă, în pijamale. Era în schimb un job unde mă simţeam singur, pentru că nu aveam colegi, iar eu voiam să folosesc timpul petrecut în România pentru a îmi da seama dacă chiar vreau să trăiesc aici. Acest lucru însemna să vorbesc limba, să interacţionez cu oamenii, să port conversaţii, să am întâlniri şi prieteni”, povesteşte Sam.

Ghid turistic pentru străinii veniţi în România

Viaţa sa s-a schimbat complet la începutul acestui an. Stătea la coadă la ghişeul Ambasadei Americane din Bucureşti şi un angajat a crezut că este român get-beget. “Am fost şocat, dar după aceea mi-am dat seama că ştiu multe lucruri despre România şi că sunt unul dintre puţinii străini care au ajuns la un asemenea nivel al asimilării culturii române”, spune Sam cu mândrie.

“O mulţime de străini vin în România. Unii se mută aici, sunt la muncă sau se căsătoresc, alţii vin în vacanţă. În momentul în care ajung în ţară, sunt debusolaţi. Toţi aceşti oameni au întrebări, iar eu sunt cel care ştie răspunsurile. Sunt omul care le ştie pe toate, pentru că le-am trăit pe propria mea piele şi le-am învăţat”, explică Sam.

În aprilie s-a hotărât îşi facă un site cu sfaturi pentru străini şi să scrie un ghid practic despre România. Trei luni mai târziu, şi-a dat demisia de la jobul său pe Internet, ca să se dedice scrisului, atât pe blogul său personal, cât şi la carte.

Site-ul său se numeşte “King of Romania”, adică “regele României”, cum îi place lui Sam să se caracterizeze. “Toţi îl aşteptăm pe Vlad Ţepeş şi el nu mai apare, iar regele anterior nu face nimic, aşa că m-am gândit că trebuie să îi ia cineva locul”, spune el.

“Ghidul complet al României” este scrisă în engleză, are vocabular, pronunţie şi sfaturi practice: cum ceri indicaţii, cum comanzi un pahar cu apă, de unde îţi cumperi bilete pentru autobuz sau cum îţi cumperi o şaorma. “Cartea este destinată şi românilor, pentru că am observat că le place să citească despre ţara lor din altă perspectivă”, spune Sam.

Ghidul va fi lansat în România până de Crăciun, după care va apărea în Anglia şi Australia. În Statele Unite ale Americii, lansarea a avut loc pe 1 decembrie, de ziua naţională a României, pe care Sam a sărbătorit-o.

Sam cel român

“Eu ţin sărbătorile româneşti, sunt mai român decât românii. Chiar şi de Paşte, deşi nu sunt ortodox, am fost la slujba de Înviere. Unii români poate că au stat acasă, uitându-se la Seinfeld, dar eu respect tradiţiile”, spune Sam. Are chiar icoane ortodoxe acasă, care erau acolo atunci când a închiriat apartamentul şi pe care le-a păstrat.

Americanul face multe lucruri specific româneşti. “Vorbesc româneşte, îmi înfăşor sendvişul într-un şerveţel roz sau alte lucruri pe care le faceţi voi. Oamenii cred că sunt un român care a învăţat engleza. De exemplu, eu nu cumpăr produse americane. Mănânc miere naturală, îmi place polenul, beau vin făcut în casă şi primesc pere de la ţară”, explică Sam.

Îi place mâncarea tradiţională românească. Prima dată a gustat salată de vinete şi i-a plăcut foarte mult, acum însă este înnebunit după mămăligă, sarmale de post şi ardei copţi.

În plus, adoră sa meargă la piaţă. “Este cel mai minunat lucru pe care l-am văzut în viaţa mea. Mergi acolo, vezi persoanele care au cultivat mâncarea, negociezi şi obţii un preţ incredibil. Un kilogram de mere este doi lei şi sunt delicioase, spre deosebire de merele din SUA, care costă cam trei lei fiecare şi sunt oribile, pline de chimicale”.

Cum a învăţat Sam limba română

Sam vorbeşte bine româna. Chiar dacă porţi o conversaţie cu el în engleză, la fiecare două-trei fraze foloseşte o expresie românească. Spune că l-a ajutat foarte mult faptul că vorbea bine italiana şi cele două limbi sunt asemănătoare.

“Am învăţat româna de la prieteni şi vecini, de pe stradă şi de la televizor. Urmăream seriale româneşti oribile, dar foarte utile. Mi-am cumpărat un dicţionar şi în fiecare zi traduceam câte un articol din ziar şi scoteam cuvintele necunoscute.  Am avut în schimb o mare problemă. Dicţionarul meu avea ortografia veche şi mi-a luat un an şi jumătate să înţeleg diferenţa dintre î şi â, pentru că nimeni nu îmi spusese acest aspect. În plus, declinările au fost groaznice”, povesteşte americanul.

Sam a învăţat limba română şi din manele. “Multe cuvinte româneşti nu sunt în dicţionar, precum naşpa sau paişpe, dar toată lumea le foloseşte. În plus, am învăţat şi alte expresii mai colorate. Eu cred că trebuie să te înţelegi cu toţi oamenii: ţigani, manelişti, bătrâni fără dinţi, oameni cu dialecte diferite”, spune el.

Nu îi plac manelele în mod deosebit, dar este de părere că Nicolae Guţă are o voce bună şi că, într-un fel, conservă tradiţiile româneşti, prin versiunile proprii ale cântecelor populare. “Ţiganii au făcut bani din muzică încă de acum câteva sute de ani, pentru că sunt talentaţi”, explică americanul.

Părerea lui Sam despre ţigani este una foarte tolerantă şi diferită faţă de cea a străinilor, în general: “Ţiganii fac lucrurile în felul lor şi nu vor să fie ca ceilalţi. Nu cred că trebuie să fie educaţi, pentru că ei nu îşi doresc asta şi nu au nevoie. Ţiganii sunt nişte supravieţuitori şi nu se vor schimba, chiar dacă îi forţăm. Ei nu le spun românilor să fie ca ei, deci de ce românii să le pretindă asta?”

Pro şi contra România

“Cand mă gândesc la ‘acasă’, mă gândesc la România. Nu trăiesc într-o lume fantastică, nu am capul în nori, nu spun să fim toţi prieteni, dar ţara aceasta este minunată, tocmai de aceea am ales să trăiesc aici”, spune Sam.

Îi plac oamenii din România, pentru că sunt foarte prietenoşi şi te ajută atunci când ai nevoie. “Acum câţiva ani, venisem în Bucureşti pentru o primă întâlnire cu o femeie pe care o cunoscusem online şi m-am rătăcit. Am oprit câţiva tineri să mă ajute. Nu numai că mi-au explicat unde trebuie să ajung, dar au şi mers cu mine, am vorbit, am râs şi am ajuns să ne petrecem seara împreună, într-un bar”, îşi aminteşte Sam.

Relaţiile dintre oameni sunt un alt aspect care l-a atras pe Sam la români. “Dacă mă duc la magazinul de la trei minute distanţă de casa mea, sigur mai stau la bârfă încă 20 de minute cu vecinii. Într-o zi mi-am uitat banii şi vânzătorul, care mă cunoştea, mi-a zis să iau ce vreau şi să îi duc banii a doua zi. Asta nu s-ar întâmpla niciodată în America”, spune el.

Nu îi place, în schimb, atitudinea oamenilor. “Toţi critică ce este în jurul lor şi cred că ceilalţi sunt problema, iar ei sunt singurii buni rămaşi”, spune americanul. În plus, îl deranjează pesimismul românilor: “Se concentrează pe partea negativă, în aşa fel încât dacă se întâmplă ceva rău, să nu fie dezamăgiţi. Este o mentalitate amară, de persoană aflată în lagăr, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Toţi se plâng dar, de fapt, doar faptele contează”.

“Ţara asta este aşa cum o facem noi. Vrei mai puţină poluare, mai multe clădiri frumoase? Ţine de tine, e ţara ta. Toţi putem să o schimbăm, nu peste noapte şi nu fără efort, dar chiar este posibil să transformi România într-un loc în care vrei să trăieşti”, explică Sam.

Ce turism ar trebui să practice românii

Sam crede că românii au nevoie de o imagine nouă. “Când vine vorba de România, se ştie despre gimnastică, vampiri şi ţigani. Campaniile turistice sunt aceleaşi în fiecare an, dar turiştii nu ştiu de ce ar trebui să vină să viziteze ţara. Ei nu trebuie amăgiţi cu proiecte futuriste, precum Dracula Park, ci cu ce pot face în prezent”, argumentează americanul.

Distracţiile autohtone sugerate de Sam: “Străinii pot să danseze în club până la 3 dimineaţa, pentru că România are unele dintre cele mai bune cluburi din Europa. Vor găsi aici oameni foarte frumoşi, mâncare naturală şi extrem de delicioasă, artizanate, tradiţie, obiceiuri. Turiştii ar fi foarte interesaţi să înveţe să coasă, să sculpteze în lemn, să bea ţuică făcută în casă sau să se plimbe cu căruţa. Bogaţii plătesc o mulţime de bani pentru reîntoarcerea la natură”.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă