16.7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialDe la "Coroana" la "Casablanca"

De la „Coroana” la „Casablanca”

In vecinatatea sediului administrativ al urbei, langa cladirea coscovita, care tinde sa devina ruina, a singurului cinematograf din Oravita, incercam sa identificam, cu ajutorul unor scrieri memorialistice, locul unde era "Coroana", celebrul restaurant de prin aceasta parte a Carasului, mereu aflat la concurenta cu un alt asezamant notabil, cel de "La Rascruce".
Numaram chiar cei o suta de pasi sanatosi inspre rasarit – asa cum ne indica regretatul profesor Nicolae Margeanu, de la Liceul "Dragalina" din localitate, mehedintean prin obarsie, oravitean prin adoptiune –, insa nu dam peste nici o urma a vestitului local. Regretabil. "Coroana" era locul unde, dupa fiecare spectacol de teatru, artistii si personalitatile urbei "intarziau" pana in zori in jurul meselor cu bunatati alese si bauturi vestite.
Inginerul Cula, ghidul nostru de ocazie, ne spune ca astazi incearca din rasputeri sa reinvie frumoasele vremuri de la "Coroana", un alt local de alimentatie publica amplasat in apropiere, numit "Casablanca". Intr-adevar, din cochetul restaurant de constructie recenta, cu o capacitate de aproape o suta de locuri, razbat arome imbietoare care te cheama parca sa-ti potolesti foamea. La mare cautare printre consumatori sunt ciorbele (o nota buna in plus pentru cea de burta), dar si bucatele casei – mamaliguta cu branza de vaca si smantana, preparatele din carne. "Banatenii sunt firi gurmande", spunea comisarul-sef Ion Rotaru, din conducerea Politiei Caras-Severin, care-si are sediul in Oravita. Oricum, preturile sunt acceptabile si nu te lasa cu portofelul gol, asa cum deseori se-ntampla prin alte parti. Gazdele te indeamna sa gusti din traditionalii carnati, din caltabosi ori din toba de porc, toate pregatite dupa o reteta specifica zonei si oferite pe un platou mixt. Daca vrei sa te si saturi, iti sunt suficienti… 5 lei. Inainte de masa, poti gusta – nerecomandabil pe saturate – o rachie de Bozovici sau de Tievanul Mare.
Pe vremuri, la "Coroana" se consuma vinul de Ciuchici. Trecerea la agricultura socialista a defrisat insa viile de la Ciuchici, de langa Oravita, pentru ca tufele lor erau o "buruiana blestemata" din care izvora o licoare ce a luat multora mintile. In schimb, in Oravita gasim si astazi renumitul vin de Tirol, cunoscut sub numele de "frunza de tei", cu inegalabila lui finete pe care i-o confera rendzinele, acele soluri bogate in calciu intinse pe mari suprafete in zona. "Casablanca" ramane in orice caz singurul loc din centrul istoric al orasului in care intalnesti seara o atmosfera apropiata de cea care a adus atata faima Oravitei.

Cele mai citite

Reacția ministrului Energiei, după ce Greenpeace a atacat în instanța de judecată proiectul „Neptun Deep“

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat după ce organizația Greenpeace a atacat în instanța de judecată avizele emise de către Ministerul Culturii pentru realizarea...

Agent de poliție plasat sub control judiciar. A efectuat operaţiuni financiare cu material lemnos

Un agent de poliție din județul Vâlcea a fost plasat sub control judiciar pentru o serie de infracțiuni grave, printre care operațiuni comerciale ilegale...

Silviu Biriș s-a căsătorit, după 8 ani de la divorțul care l-a dus la un pas de călugărie

Silviu Biriș, cunoscutul actor român, s-a căsătorit în secret cu Rodica, femeia alături de care și-a găsit fericirea și liniștea după o perioadă dificilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă