38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialDe la caderea Zidului la reunificare

De la caderea Zidului la reunificare

1989
l 9 noiembrie – Guenter Schabowski informeaza ca s-au deschis granitele. Mii de est-germani trec frontiera in Germania de Vest, iar Zidul Berlinului cade dupa 28 de ani de existenta.
l 13 noiembrie – Hans Modrow, seful „partidului” din Dresden, este insarcinat de catre Parlamentul est-german sa formeze un nou guvern.
l 3 decembrie – Aflate sub presiunea partidului si a strazii, Politburo si Comitetul Central din Germania de Est demisioneaza.
l 7 decembrie – La o masa rotunda, desfasurata sub auspiciile bisericii, reprezentantii vechilor si noilor partide si organizatii convin sa puna cap la cap diferite propuneri si sa rezolve criza la nivel national.
l 19 decembrie – Cancelarul vest-german Helmut Kohl efectueaza prima sa vizita oficiala in Germania de Est.

1990
l 15 ianuarie – Circa doua mii de demonstranti devasteaza cartierul general al STASI – politia secreta din Berlinul de Est -, in timp ce alti 100.000 manifestau in strada.
l 28 ianuarie – Reprezentantii partidelor politice sunt de acord cu formarea unui guvern de tranzitie. La negocieri iau parte si reprezentanti ai organizatiilor pentru drepturi civile.
l 1 februarie – Din functia de premier, Modrow pune bazele unitatii germane, conducand un parlament bazat pe o structura federala si pe neutralitate militara.
l 18 martie – Au loc primele alegeri libere in Germania de Est. Alianta conservatoare, condusa de Uniunea Crestin-Democrata (CDU), castiga detasat.
l 12 aprilie – Parlamentul nou-ales il desemneaza in functia de prim-ministru pe Lothar de Maiziere (CDU).
l 23 aprilie – Guvernul vest-german este de acord cu bazele proiectului de „unificare” a monedei.
l 18 mai – Semnarea unui tratat de unificare economica si sociala. Kohl a vazut acest lucru drept „nasterea unei Germanii libere si unite”.
l 1 iulie – Se trece la aceeasi moneda, „D-Mark”. Cei care trec frontierele nu mai sunt supusi la controale.
l 2 iulie – Incep discutiile pe marginea Tratatului de Unificare.
l 16 iulie – Kohl si liderul sovietic Mihail Gorbaciov anunta ca Germania va ramane membru NATO dupa unificare.
l 31 august – Tratatul de Unificare este semnat in Berlinul de Est.
l 1 octombrie – Germania devine pe deplin suverana.
l 3 octombrie – Steagul negru, rosu si galben este arborat in fata Reichstag-ului, iar sute de mii de persoane sarbatoresc pe strazile Berlinului si ale altor orase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă