23.5 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăSpecialDe ce trebuie pedepsiţi cu închisoarea cerşetorii

De ce trebuie pedepsiţi cu închisoarea cerşetorii

Cerşetorii riscă să ajungă la puşcărie începând de anul viitor, dacă vor fi prinşi în flagrant, conform unui proiect de lege, în timp ce noul Codul Penal îi salva pentru că nu mai considera cerşetoria o infracţiune.

Proiectul privind pedepsirea cerşetoriei cu închisoarea şi amendarea celor care dau bani persoanelor care apelează la mila publică a fost depus la Senat şi urmează fie analizat în comisii, după care va fi supus aprobării în plen. Dacă va primi undă verde, deputaţii vor avea ultimul cuvânt în privinţa aprobării lui.

Iniţiatorul proiectului, deputatul Ştefan Pirpiliu, a declarat că s-a inspirat din Franţa, unde a observat că la Marsilia cerşetoria este interzisă. El mai spune că  90% din cerşetori au în spatele lor infractori care au organizat reţele speciale pentru exploatarea oamenilor, iar fiecare dintre cei care apelează la mila semenilor este plasat tot timpul în acelaşi loc.

“Nu e un aspect plăcut şi e bine să existe o constrângere de ambele părţi – cei care cerşesc să fie pedepsiţi cu închisoarea, iar cei care dau bani să plătească amendă”, a declarat Pirpiliu. Până acum, cerşetoria a fost considerată infracţiune, însă odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, aceasta îşi păstrează încadrarea doar în cazul celor care folosesc minori şi a celor care o fac în mod organizat, în reţele.

Persoanele majore, în cazul cărora nu se dovedeşte că practică cerşetoria în mod organizat, scapă de puşcărie. Tocmai de aceea, proiectul de lege prevede sancţionarea cu închisoarea de la şase luni la doi ani a tuturor şi amendarea cu sume cuprinse între 300 şi 600 de lei a celor care dau bani, lucru care nu se întâmpla până acum.

Probleme cu plata amenzilor erau până acum în cazul celor care îşi trimiteau copiii la cerşit. „De multe ori, aceştia nu plătesc amenzile, sunt cazuri în care o persoană a primit 600-700 de amenzi şi nu a achitat nici una. Dacă e vorba despre fapte care se repetă, se poate face dosar penal”, a afirmat Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

La noi în ţară, copiii nu pot fi traşi la răspundere şi sunt duşi la centre de plasament dacă nu li se găseşte familia, care poate fi decăzută din drepturi, dar procesul este lung şi anevoios.

Cele mai citite

EURO 2024: Germania trece cu 2-0 de Danemarca și e în sferturi

Germania a obținut calificarea în sferturile Campionatului European, după victoria cu 2-0 în fața Danemarcei. Meciul s-a jucat la Dortmund și a fost întrerupt...

EURO 2024: Germania trece cu 2-0 de Danemarca și e în sferturi

Germania a obținut calificarea în sferturile Campionatului European, după victoria cu 2-0 în fața Danemarcei. Meciul s-a jucat la Dortmund și a fost întrerupt...

11 morți în urma unor atacuri rusești în sudul și estul Ucrainei

Atacurile ruseşti împotriva unui oraş din regiunea Zaporojie şi a unor sate din regiunea Doneţk, în sudul şi estul Ucrainei, s-au soldat sâmbătă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă