20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDe ce sunt maidanezii un pericol public

De ce sunt maidanezii un pericol public

Şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, doctorul Constantin Tica, susţine că Dobrogea se află într-un top al cazurilor de chist hidatic, în fiecare an fiind operate la Constanţa aproximativ 15 persoane.

“Chistul hidatic este o boală parazitară care se dezvoltă la oi, dar pentru dezvoltarea parazitului este nevoie de o gazdă intermediară, care este câinele. Deci practic boala o face oaia, dar câinele o poartă. Din punctul ăsta suntem într-un top negativ. Dobrogea şi Botoşaniul sunt cu cele mai multe cazuri spre deosebire de Sibiu, care au oieri şi nu ştiu ce este chist hidatic, Banatul nu ştie ce e chist hidatic, iar Ardealul ştie foarte puţin”, a spus doctorul Tica, ieri, într-o conferinţă de presă. El a precizat că în ultimii ani au apărut cazuri de chist hidatic şi în zona urbană deşi era mai mult o boală rurală, iar în fiecare an la Spitalul Judeţean Constanţa au nevoie de intervenţii chirurgicale între 10 şi 15 persoane pentru extirparea acestui chist. “Chistul hidatic se localizează la vârste mici la copil, este una din bolile mâinilor murdare. Au apărut multe cazuri de chist hidatic şi în oraş prin câinii care merg pe la tomberoane. Dacă înainte era o boală rurală, acum e boală de oraş. Anual la noi în serviciu se operează 10-15 chisturi hidatice, cu localizări multiple ficat, pulmon, inclusiv chisturi hidatice cerebrale am avut”, a menţionat şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.

 

Cel mai mic pacient avea doi ani

 

El a spus că cel mai mic pacient diagnosticat cu chist hidatic la Constanţa a avut doi ani. “Cel mai mic pacient a avut doi ani, un copil din Sinoe. A avut două chisturi hidatice, unul pulmonar şi altul cerebral, s-a întâmplat acum câţiva ani. Suntem în top, iar pe ultimii 5 ani am avut peste 50 de cazuri de chisturi hidatice hepatice”, a explicat doctorul Constantin Tica.  Doctorul a spus că acest chist hidatic poate cauza decesul şi că la mulţi pacienţi operaţi chistul recidivează. “Se poate ajunge la deces din chit hidatic, prin şoc anafilactic. Pacientul infestat cu chist hidatic poate să facă recidivă şi sunt operaţi o dată, de două ori. Unii au o asemenea infecţie că fac o aşa zisă hidatidoză, noi îi spunem în  chirurgie cancerul alb, operezi şi apare alt chist”, a menţionat medicul. El a mai afirmat că boala nu are nicio simptomatologie şi că acest chist hidatic este descoperit atunci când se află în fază avansată. Doctorul Constantin Tica a spus că această boală o pot face şi adulţii, având aceeaşi simptomatologie ca şi la copii.

Pentru a se evita apariţia acestei boli, şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică recomandă deparazitarea tutoror câinilor, inclusiv a celor cu stăpân, şi spălarea pe mâini înainte de a consuma alimente.

Vaccinul antirabic lipseşte în continuare

O altă problemă cu care se confruntă de o vreme constănţenii este lipsa vaccinului antirabic din spitale. ”În ultimul timp cea mai mare problemă cu care ne confruntăm ar fi problema profilaxiei antirabice. Până acum profilaxia antirabică şi antitetanică le procuram din Institutul Cantacuzino, erau preţuri mai mici la vaccinuri, acum datorită creşterii costurilor şi datorită diminuării bugetului suntem puşi în imposibilitatea de a face faţă valului de pacienţi care vin pentru acest serviciu, mai ales că pentru perioada estivală sunt turiştii care solicită profilaxia antirabică. Zece la sută din bugetul spitalului îl consumăm pentru acest serviciu”, spunea Stela Halichidis, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Problema nu este încă rezolvată. ”Nu s-a rezolvat şi nu se va rezolva până când nu se va produce din nou la Cantacuzino. Nu se mai găseşte în România”, a precizat aceasta ieri, pentru România liberă. Soluţia pentru câinii muşcaţi de câini este să cumpere dozele de vaccin din farmacii. O doză costă 100 de lei şi pentru tratament sunt necesare cinci doze.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă