Situație gravă în județul Constanța: numărul medicilor școlari este mult sub necesar, fapt care expune copiii unui pericol permanent. Normele legale în vigoare spun că trebuie să existe un astfel de medic școlar la 2.000 de elevi.
Aceleași norme prevăd un asistent la cel mult 500 de elevi. În practică însă, situația este gravă. La cei 79.466 de elevi din mediul urban există doar 18 cabinete medicale şcolare. Situația este cu adevărat dezastruoasă în mediul rural, unde învață 31.541 de elevi, dar unde numărul de medici școlari este zero. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), în Constanţa mai există şi 13 cabinete şcolare stomatologice, cu trei medici şi 15 asistente. Un calcul simplu arată că un medic ar trebui să aibă grijă de peste 4.600 de elevi, iar un asistent de peste 1.200, cu mult peste normativele prezentate mai sus.
Motivul principal: salariile mici
Medicii nu se înghesuie să lucreze în cabinetele școlare în primul rând din cauza salariilor mici. Veniturile lor sunt fixe, indiferent de numărul de elevi pe care îi are școala. Cum sunt unități școlare cu peste o mie de elevi, medicii spun că volumul de muncă este mult prea mare, mai ales că cei mici reclamă mai des decât adulții diferite probleme, de la dureri de burtă la julituri.
Al doilea motiv al crizei din domeniu este faptul că în facultățile de specialitate nu mai există această specializare, medicină școlară.
Mai bine să previi
Activitatea medicilor școlari e importantă, mai ales că ea are ca bază profilaxia. Atribuţiile cele mai importante ale personalului medico-sanitar şcolar vizează aprecierea dezvoltării somatice, depistarea unor afecţiuni cronicizabile în faze timpurii şi supravegherea medicală activă a elevilor bolnavi, prin dispensarizare. De asemenea, ei se mai ocupă de activităţile antiepidemice, îndeosebi vaccinări împotriva unor agenţi microbieni şi virali care pot cauza boli transmisibile severe, precum poliomielita, difteria, tetanosul, hepatita virală acută.