14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialDe ce spune premierul bulgar că Sofia a depășit Bucureștiul: Miniștrii lor...

De ce spune premierul bulgar că Sofia a depășit Bucureștiul: Miniștrii lor fură și sunt prinși, președintele lor cere azil în Moldova

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune Nova TV, că Bulgaria a depăşit România din toate punctele de vedere, în urmă cu mult timp, relatează News.ro

De asemenea, întrebat în ce fel a depăşit Bulgaria România în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, premierul a răspuns: “Miniştrii lor fură şi, în cele din urmă, sunt prinşi şi condamnaţi la închisoare, în timp ce preşedintele lor cere azil în Republica Moldova. Eu nu am văzut bulgari care să fugă în România”.

Mai mult, Borisov consideră că în ţara sa niciun politician nu a fost condamnat la închisoare pentru că niciun politician nu este corupt.

“Consider prevenţia cel mai important lucru.  Ştiu că eu fac tot ce îmi stă în putere pentru a nu-i lăsa să fure, iar ei ştiu că pe oricine prind, pleacă imediat”, a adăugat şeful Guvernului.

Totodată, șeful Guvernului de la Sofia a subliniat că mai multe companii româneşti fac afaceri în Bulgaria pentru că este un loc mai bun în care să îşi desfăşoare activitatea, în condiţiile în care ţara este mai stabilă şi mai predictibilă decât România.

Potrivit lui Borisov, Bulgaria a primit un raport negativ din partea Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru că fostul premier Plamen Oreşarski, care a condus ţara timp de un an şi jumătate, nu s-a descurcat bine.

“Ne bucurăm de susţinerea deplină a Bruxelles-ului, a tuturor colegilor noştri de acolo, pentru tot ce am făcut în ultima lună şi jumătate şi toată lumea a spus ‘Boiko al nostru s-a întors’”, a comentat Borisov.

Consiliul European a aprobat săptămâna trecută cele mai recente rapoarte MCV pentru România şi Bulgaria, date publicităţii în luna ianuarie. În concluziile date publicităţii la finalul reuniunii, Consiliului “recunoaşte paşii încurajatori făcuţi (de Bulgaria – n.r.) pentru a reactiva procesul de reformă”, dar cere accelerarea ritmului de implementare.

“Evaluarea de ansamblu a Comisiei reiterează un număr de probleme care trebuie rezolvate. Bulgaria ar trebui să îşi concentreze eforturile pe eliminarea controversei privind influenţa politică asupra sistemului judiciar (…), precum şi asupra implementării eficiente a deciziilor justiţiei”, au amintit miniştrii afacerilor europene.  

Consiliul Afaceri Generale cere Sofiei să implementeze o reformă a sistemului judiciar şi să modernizeze legislaţia, în special prin adoptarea unui nou pachet legislativ anticorupţie.

O altă recomandare se referă la “înfiinţarea rapidă a unei autorităţi anticorupţie finanţate adecvat, unificate şi cu un mandat solid, independent”.

Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă