Pentru a începe o activitate fizică de timp liber nu aveți nevoie de un echipament special sau de o pereche de pantofi sport anume, ci doar de dorinţa de a avea un stil de viaţă mai activ. Următoarele beneficii v-ar putea motiva.
Sedentarismul este un criminal tăcut, cauză tot mai frecventă a bolilor, pe lângă stres și lipsa de timp. Când ați făcut ultima dată sport?
Indiferent de vârstă și de condiția fizică, nu e prea târziu să vă puneți în mișcare. În timp, practicarea exerciţiilor fizice produce o adaptare a organismului la efort şi conduce la modificări funcţionale, structurale şi metabolice. Efectele se instalează treptat, iar vestea bună e că se pot menţine cu minimum două sesiuni de mişcare pe săptămână.
Sportul practicat sistematic ajută la:
1. menținerea unei condiții fizice optime;
2. înlăturarea stresului cotidian;
3. prevenirea proceselor degenerative la persoanele vârstnice;
4. menținerea tonusului psihic la vârsta a treia;
5. adeziunea în noi grupuri;
6. combaterea sedentarismului.
Efectele exercițiilor aerobe
Antrenamentele cu eforturi aerobe – precum mersul pe bicicletă, săritul corzii, alergatul ușor, înotul sau diverse exerciții de mobilitate – au ca scop dezvoltarea rezistenţei şi au efecte asupra sistemelor implicate în furnizarea, transportul şi utilizarea oxigenului la ţesuturi. În paralel, produc modificări şi în musculatura scheletică.
Creşte cantitatea de mio-globină – o proteină asemănătoare hemoglobinei, care se găseşte în ţesutul muscular şi are rolul de depozitare a oxigenului. În timpul respirației, oxigenul este preluat de hemoglobină în plămâni, transportat prin sânge la mușchi, unde este cedat mioglobinei pentru a fi depozitat și utilizat.
Crește oxidarea lipidelor. Antrenamentul aerob conduce la creșterea rezervelor de lipide – combustibil necesar mușchiului în efortul de rezistență. O persoană activă eliberează o mai mare cantitate de acizi grași liberi, ceea ce duce la degradarea țesutului adipos.
Crește numărul de capilare per fibră musculară. Persoanele active pot avea cu 10% mai multe capilare față de sedentari. Capilarizarea suplimentară favorizează schimburile gazoase între sânge și fibrele musculare și producerea de energie necesară contracțiilor musculare.
Nu în ultimul rând, exercițiile fizice aerobe îmbunătățesc activitatea inimii prin diminuarea frecvenței cardiace și creșterea volumului sistolic.
Să duceți o viață activă ține în mare măsură de autoeducație.
Dacă informațiile de mai sus v-au ajutat să conștientizați necesitatea de a practica sistematic exercițiul fizic, mai departe e nevoie să faceți un efort voluntar în acest sens. Începeți acum și vă veți mulțumi mai târziu!