25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDe ce renunta romanii din vest la cumparaturile in Ungaria

De ce renunta romanii din vest la cumparaturile in Ungaria

Numarul romanilor din vestul tarii care-si fac aprovizionarea in Ungaria a scazut drastic in ultimele saptamani. Principalul motiv este cresterea preturilor din magazinele maghiare pe fondul crizei financiare, care a fost dublata de o majorare puternica a inflatiei in aceasta tara.

In ultimii ani, romanii din vestul tarii s-au obisnuit sa se aprovizioneze cu alimente, gresie, faianta, dar si cu mobila din Ungaria, tara unde preturile erau mai mici si magazinele aveau campanii de reduceri consistente la anumite categorii de produse aproape tot timpul anului. Bunastarea vecinilor, de care se bucurau si romanii, a scazut insa considerabil in ultimele luni, iar preturile au crescut puternic. Criza economica in Ungaria a fost dublata de cresterea semnificativa a ratei inflatiei. Numarul cumparatorilor romani in Ungaria s-a diminuat si dupa ce multe firme din vestul tarii si-au restructurat personalul, iar veniturile au scazut. In magazinele unguresti au scazut vanzarile si au crescut preturile. Ca urmare, nici macar produsele aflate in campanii promotionale in tara vecina nu mai sunt tentante pentru cumparatorul roman.

 

De exemplu, un kilogram de sunca, la o reducere de 40% fata de pretul initial, costa 1.599 forinti (echivalentul a 24 lei), un kilogram de rosii – 299 forinti (4,5 lei), 30 de oua – 899 forinti (14 lei), doza de bere Tuborg, cu reducere de 41% – 139 de forinti (2 lei). Dupa cum se poate observa, in Ungaria preturile alimentelor nu mai sunt deloc atractive, fiind comparabile cu cele din hipermarketurile romanesti, uneori chiar mai scumpe. Nici la bunurile de folosinta indelungata Ungaria nu mai este tentanta pentru cumparatorii romani. Astfel, un aparat de aer conditionat de calitate medie, de 9.000 BTU, costa peste 50.000 forinti (aproximativ 750 lei), un polizor unghiular de fabricatie locala – peste 4.500 forinti (67 lei), o masina de spalat cu incarcare verticala – peste 65.000 forinti (aproape 1.000 lei), iar o combina frigorifica de 190 litri – de la 63.000 forinti (peste 940 lei).

 

In aceste conditii, romanii nu mai pleaca la shopping la sfarsit de saptamana peste granita, ci cauta produsele autohtone cu pret redus. "De peste zece ani de zile ma aprovizionez din Ungaria. Acum, preturile au crescut si la ei, iar criza financiara se resimte mult mai tare. Nu mai merita sa consum benzina pana in Ungaria, deoarece gasesc produse cam la acelasi pret si in tara", a spus Ioan Filimon, un aradean care a beneficiat ani in sir de bunurile de larg consum achizitionate la preturi atractive din tara vecina. "Vand tot mai putin. Romanii nu prea mai vin, preturile sunt mari", a declarat Ilona Karoly, o comercianta care are un magazin tip alimentara in Nagylak.

» Amenzi de circulatie
Un alt motiv al reducerii numarului de cumparatori romani in Ungaria este excesul de zel al agentilor de circulatie. Romanii spun ca sunt vanati in trafic de catre politistii maghiari, care vor sa alimenteze bugetul de stat si impart cu darnicie amenzi de circulatie. Astfel, au fost sanctionati pentru ca au depasit viteza legala cu doar doi-trei kilometri pe ora, pentru ca au masinile murdare sau fiindca pasagerii de pe bancheta din spate nu au purtat centuri de siguranta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă