3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce pierde vânătoarea lui Țiriac un invitat de seamă

De ce pierde vânătoarea lui Țiriac un invitat de seamă

Edilul orașului Monaco, Georges Marsan, a ales să nu participe la evenimentul organizat la Balc de omul de afaceri Ion Țiriac anul acesta, sugerând că nu respectă rigorile unei vânători propriu-zise.

<<Domnul primar a luat cunoștință de scrisoarea dumneavoastră și m-a delegat să vă informez că nu va mai participa la “vânătoarea” de la Balc>>”. Aceste cuvinte, precum și ghilimelele între care este pus cuvântul “vânătoarea”, aparțin consilierei Martine Alprendi, de la Primăria Monaco, capitala principatului Monaco. Alprendi a răspuns astfel unei scrisori adresate de organizația de protecție a animalelor Vier Pfoten, care îi cerea edilului din Monaco să nu participe la ceea ce ei numesc “măcelul” de la Balc. 

Alprendi a confirmat pentru România liberă neparticiparea edilului-șef al Monaco, Georges Marsan, la ediția de anul acesta a vânătorii de la Balc: “Vă putem spune că domnul primar nu va mai participa la evenimentul de la Balc. Nu vă putem spune mai multe pentru că acest aspect nu privește activitatea primăriei sau cea a funcției de primar,” ne-a transmis Martine Alprendi.

Evenimentul organizat anual la Balc, județul Bihor, de omul de afaceri Ion Țiriac, pierde astfel un oaspete de vază, numele lui Georges Marsan aflându-se anul trecut pe lista de invitați. Vânătoarea de la Balc a devenit faimoasă tocmai prin prisma prezenței, de-a lungul anilor, a unor presonalități precum: prinţul Dimitrie Sturdza, Wolfgang Porsche – proprietarul companiei germane producătoare de autoturisme de lux, Frantz Rauch – producător de sucuri naturale din Europa, Klaus Mangold – fostu preşedinte al grupului Daimler-Chrysler, Siegfried Wolf – om de afaceri în prezent în board-ul Strabag, dar și politicianul austriac Rudolf Streicher și fostul membru în Consiliul Europei, Inigo Herrera.

Victimele de la Balc: 3000 de mistreți

Pradă acestor nume celebre le-au căzut, în total, din 2005 și până astăzi, peste 3000 de mistreți, precum și căpriori, cerbi și mufloni. Prima vânătoare de la Balc a avut loc în 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase.

Anul acesta, vânătoarea a avut în loc la sfârșitul săptămânii trecute, pe 20 și 21 decembrie, deși edițiile anterioare s-au desfășurat în luna ianuarie. Această schimbare a datei s-ar putea explica prin faptul că în 2015 expiră contracul de concesiune pe care omul de afaceri îl are pentru domeniul cinegetic, potrivit agenției Mediafax.

Evenimentul de la Balc a atras critici din partea organizațiilor de protecție a animalelor, care reproșează fostului tenisman condițiile în care sunt uciși mistreții. Astfel, reprezentanții ONG-urilor spun că un astfel de eveniment nu poate fi numit vânătoare, pentru că domeniul este îngrădit.

“Vier Pfoten consideră drept imorală închiderea animalelor într-un țarc și executarea lor în numele distracției și socializării. Pentru oamenii de onoare, agrementul, sportul și întâlnirile de afaceri ar trebui să fie dominate de fair-play. Cu atât mai mult cu cât modul în care sunt uciși mistreții la Balc nu are nici o legătură cu sportivitatea, fiind doar tir la ţintă vie,” transmite organizația printr-un comunicat de presă. Vier Pfoten a trimis anul acesta o scrisoare deschisă lui Țiriac și invitaților săi, care poartă titlul “Adevărații campioni câștigă trofee, nu le împușcă.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă