0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce nu suntem de acord?

De ce nu suntem de acord?

S-a ajuns, în numeroase medii, să fie contrapuse două seturi valorice: cel care susţine prioritatea justiţiei şi a statului de drept şi cel care susţine prioritatea calităţii mediului şi ecologia.

Societatea românească e scindată. Nu-i o noutate. Nu-i nici măcar rău; dimpotrivă, e normal să fie ast­fel. Problema este doar că, uneori, scindarea dă naş­tere unor veritabile falii care fac comunicarea im­po­sibilă. Iar asta se întâmplă cu asupra de mă­su­ră şi în lu­mea mai mică a intelectualilor (în sensul cel mai larg al cuvântului), fie că ei sunt publici ori nu. An­u­mite reacţii la recenta scrisoare a celor peste 500 de jur­nalişti au demonstrat existenţa acestor falii, asta pentru a aminti numai de ultimele evenimente.

Dar, de fapt, de ce nu cad oamenii de acord între ei? Cel mai simplu şi mai vulgar – chiar dacă uneori, vai, adevărat – e să spunem că dezacordurile noas­tre au drept origine fie prostia, fie păcatele morale ale adversarului, fie ambele. E cea mai veche teorie despre originea dezacordurilor, dar care a căpătat o nouă viaţă odată cu totalitarismele secolului XX. Şi a continuat să persiste în societatea noastră, unde i-a fost insuflată o nouă viaţă: aceasta este originea in­sultelor din presă, mai ales din televiziuni – trebuie să i se creeze publicului convingerea că „ceilalţi“ sunt ori decerebraţi, ori vânduţi, eventual ambele. Iar da­că sunt zugrăviţi şi ca nişte suboameni e încă şi mai bine: doar nu se aşteaptă nimeni ca suboamenii să aibă opinii rezonabile!

Citeşte continuarea articolului în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă