22 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialDe ce nu รฎl iert pe Pฤƒunescu

De ce nu รฎl iert pe Pฤƒunescu

Ca jurnalist, trebuie sฤƒ ai grijฤƒ sฤƒ nu laลŸi sentimentele personale sฤƒ treacฤƒ dincolo de textul scris. Am încฤƒlcat o datฤƒ aceastฤƒ regulฤƒ atunci când mi-am relatat experienลฃa personalฤƒ la 20 ani de la Revoluลฃie. Acum, la moartea lui Adrian Paunescu, o voi face din nou. ลži cred cฤƒ Adrian Paunescu nu poate fi iertat.

Ca sฤƒ înลฃelegi Fenomenul Adrian Pฤƒunescu, trebuie sฤƒ înลฃelegi fenomenul Piata Universitฤƒลฃii. În 1990 nu aveam alt model de coeziune socialฤƒ. Nu ลŸtiam cum sฤƒ ne exprimฤƒm colectiv pentru cฤƒ nu avusesem nici o experienลฃฤƒ de solidaritate colectivฤƒ. Cu douฤƒ excepลฃii: meciurile de fotbal ลŸi Cenaclul Flacฤƒra. Vฤƒ mai amintiลฃi de „Ole, Ole, CeauลŸescu nu mai e”? Era o formulฤƒ pe care am preluat-o cu toลฃii de pe stadioane. La fel, în Piaลฃฤƒ, am preluat formele de manifestare a protestului de la Cenaclu. Pânฤƒ ลŸi simbolul Pieลฃei – un L format din index ลŸi degetul mare – era copiat de la Cenaclu. Cristian Paturca era original, dar toลฃi ceilalลฃi, inclusiv Valeriu Sterian, trecuserฤƒ, la un moment dat, prin Cenaclu. Am modelat Piaลฃa Universitฤƒลฃii dupฤƒ modelul Cenaclului Flacฤƒra, pentru cฤƒ nu ลŸtiam altฤƒ formฤƒ în care sฤƒ ne manifestฤƒm revolta.

Mai rฤƒu, sunt suporter al Universitฤƒลฃii Craiova ลŸi stiu ce forลฃฤƒ are imnul compus de Adrian Pฤƒunescu, cel puลฃin în Oltenia, în rândurile celor care iubesc ลžtiinลฃa. ลži totuลŸi, e o problema!
Problema e cฤƒ Cenaclul Flacฤƒra nu era o formฤƒ de revoltฤƒ, ci una de propagandฤƒ! Am fugit odatฤƒ de acasฤƒ ca sฤƒ merg la cenaclu. Mi-a cazut cerul în cap când toatฤƒ lumea cânta în jurul meu, cu entuziasm, în loc de „Trฤƒiascฤƒ Libertatea!”, „Trฤƒiascฤƒ CeauลŸescu!”. M-am gândit atunci, cฤƒ am venit sฤƒ cânt rock ลŸi sฤƒ agฤƒลฃ fete, nu sฤƒ strig „Trฤƒiascฤƒ CeauลŸescu!”. Pentru asta nu pot sฤƒ-l iert pe Adrian Pฤƒunescu!

Pe-acolo au trecut Phoenix, PittiลŸ, Vintilฤƒ, Alifantis, Dragomir. ArtiลŸti formidabili care gฤƒsiserฤƒ în cenaclu o ieลŸire. Dar nu a fost niciodatฤƒ despre rock ลŸi folk, a fost despre regim: Cenaclul n-a fost altceva decât o formฤƒ manipulatoare de escapism. Nu este vorba despre faptul cฤƒ Pฤƒunescu nu era înzestrat cu o inteligenลฃฤƒ excepลฃionalฤƒ, cu talent ลŸi cu forลฃฤƒ liricฤƒ, ci despre marele necaz cฤƒ ลŸi le-a pus în slujba unui regim odios ลŸi cฤƒ a folosit cenaclul cu enorm talent ca pe o supapฤƒ de manipulare a aspiraลฃiei noastre spre libertate. A aspiraลฃiei MELE spre libertate! Pentru asta nu pot sฤƒ-l iert pe Adrian Pฤƒunescu!

Nu existฤƒ iertare pentru un om care ลŸi-a pus capacitatea de a cultiva talente, capacitatea de a mobiliza mulลฃimi ลŸi propriul talent pentru a promova un regim ลŸi un sistem ticฤƒlos. Mฤƒ gฤƒsesc vinovat pentru cฤƒ atunci, la 13-15 ani, m-am lฤƒsat manipulat cu entuziasm de o propagandฤƒ fฤƒcuta cu un talent excepลฃional ลŸi superior, cred, ลŸi lui Goebbels pentru a face sistemul acceptabil. Mฤƒ gฤƒsesc vinovat cฤƒ m-am lฤƒsat sedus de un poet înzestrat, pentru a seduce la rândul meu. Dar, îl învinovฤƒลฃesc pe Adrian Pฤƒunescu în primul rând!

Cele mai citite

Nisipul Saharei peste Carpaศ›i: Valul de praf saharian revine

Meteorologii avertizeazฤƒ cฤƒ prezenศ›a acestui praf deศ™ertic o vom simศ›i pรขnฤƒ vineri dimineaศ›ฤƒ Un val de praf din zona deลŸertului Karakum, va rฤƒmรขne deasupra Romรขniei,...

Ciolacu nu รฎnศ›elege de ce Mircea Geoanฤƒ insistฤƒ sฤƒ candideze independent la prezidenศ›iale

PreลŸedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, spune cฤƒ Mircea Geoanฤƒ a รฎncercat sฤƒ รฎi adune pe toลฃi cei care nu รฎลŸi mai gฤƒsesc loc pe...

India va monitoriza lacurile glaciare pentru a evita inundaศ›iile provocate de acestea

Guvernul indian instaleazฤƒ รฎn Himalaya (nord) un sistem de monitorizare ลŸi avertizare de ultimฤƒ generaลฃie pentru a limita riscurile de inundaลฃii cauzate de ruptura...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ