16.7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialDe ce nu a fost ales mitropolitul Bartolomeu patriarh

De ce nu a fost ales mitropolitul Bartolomeu patriarh

Alegerile pentru desemnarea unui nou patriarh al Romaniei au aratat ca in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane exista doua curente mari, cel traditionalist si cel modernist, precum si o serie de ierarhi, suficient de numerosi incat sa incline balanta in cadrul Sfantului Sinod, dar care nu sunt afiliati nici unei grupari.
In mod gresit, cei mai multi dintre comentatorii evenimentelor au amestecat lucrurile si au opus curentul traditionalist celui ecumenic. In realitate, nu a existat nici un fel de curent ecumenic in cadrul Sfantului Sinod, ci doar unul care milita pentru modernizarea Bisericii, in opozitie cu cel care miza pe traditie.
Practic, nici unul dintre candidati nu a vorbit despre relatia viitoare cu Biserica Catolica sau cu cultele protestante. Nici unul nu a vorbit despre relatia dureroasa cu Biserica Greco-Catolica, martirizata in anii comunismului cu concursul multor ierarhi ortodocsi. Biserica Ortodoxa a fost atat in centrul, cat si la periferia structurii de idei construite de cei doi candidati.
Poate ca aici se afla cheia votului dat de Colegiul Electoral Bisericesc. Multi dintre laicii care au compus acest organism nu ii percep pe catolici sau pe protestanti ca niste dusmani, ci drept aliati in confruntarea cu neopaganismul culturii occidentale ori cu fundamentalismul islamic. In contextul relatiilor tensionate dintre ortodocsii si greco-catolicii din Transilvania, multi dintre ei au inclinat spre Daniel, perceput drept mai moderat decat mitropolitul Bartolomeu. Cum dialogul dintre ortodocsi si greco-catolici a fost intrerupt de mai multa vreme de partea ortodoxa, aceasta stare de lucruri nu a fost in avantajul mitropolitului din Cluj.
De asemenea, faptul ca mitropolitul Bartolomeu a refuzat convocarea la CNSAS nu a cazut deloc bine celor care doresc o purificare morala a Bisericii Ortodoxe. Un alt punct care i-a daunat alegerii ierarhului din Cluj a fost faptul ca Inalt Prea Sfintia Sa, Bartolomeu, a intrat in conflict cu alti prelati. Cu siguranta, mitropolitul din Sibiu, Laurentiu Streza, nu este unul dintre sustinarii mitropolitului clujean, dupa ce a ramas fara doua treimi din teritoriul canonic pe care il pastoreste. Un alt ierarh criticat de mitropolitul din Cluj este arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, certat dupa ce a organizat Invierea-rock de la malul marii.
Cu toate acestea, in calitate de persoana neimplicata, de credincios greco-catolic, cred ca, pe undeva, IPS Bartolomeu ar fi fost o alegere poate mai buna. Cred ca ar fi redus influenta politicienilor in Biserica sa. Mai mult, ar fi adus un plus de sinceritate si de claritate in relatiile interconfesionale. Daca discipolii lui Isus nu sunt in stare sa se iubeasca asa cum cere Mantuitorul, macar sa nu se mai prefaca.

Cele mai citite

Cum să alegi o imprimantă industrială pentru ambalaje, potrivită afacerii tale

Îți dorești să îți duci afacerea la un nou nivel, dar te simți copleșit de opțiunile disponibile pe piață? Alegerea unei imprimante industriale potrivite...

Hamas va fi condus temporar de un comitet aflat în Qatar

Hamas, al cărui lider Yahya Sinwar a fost ucis de armata israeliană, va fi condus temporar de un comitet cu sediul în Qatar, înainte...

Percheziții DNA la funcționari din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov

Procurorii anticorupţie fac percheziţii, marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu într-un dosar în care se investighează infracţiuni săvârşite în perioada 2023...
Ultima oră
Pe aceeași temă