In aproape fiecare oras mare din Romania exista sedii de politie revendicate de fostii proprietari, iar momentan nici politia, nici celelalte autoritati locale nu au planuri concrete de relocare a acestor sectii, dupa cum a aflat Romania libera.
In prezent, Politia Romana plateste chirie, din fondurile prevazute in bugetul de stat, pentru aproape 750 de sedii, din toata tara, castigate in instana de fostii proprietari. Toate aceste chirii insumate au depasit trei milioane de lei, anul trecut. Suma poate creste anul acesta pentru ca alte peste 200 de unitati politienesti sunt disputate in justitie, potrivit datelor obtinute de la Inspectoratul General al Politiei Romane de NewsIn.
Christian Ciocan: Comunitatea trebuie sa gaseasca solutii
In Capitala, 14 imobile ocupate de politie sunt cerute inapoi, in instanta, de fostii proprietari, mentioneaza IGPR pentru Romania libera.
Purtatorul de cuvant al Politiei Bucuresti, Christian Ciocan, aduce detalii. Astfel, politia plateste chirie deocamdata doar pentru Sectia 10, pierduta recent. Costul: 26 de mii de lei lunar.
In cazul Sectiei 8 ar urma sa se procedeze la fel pentru ca a fost adjudecata recent de fostul proprietar.
Tot in ultima vreme au sosit pe adresa Politiei Capitalei alte doua notificari de trimitere in judecata pentru recastigarea imobilelor. Este cazul sediului Brigazii de Politie Rutiera si al Sectiei 2.
"Nu putem decat sa ne supunem hotararii instantei. Politia lucreaza pentru comunitate, nu are un scop in sine. Din acest motiv, tot comunitatea trebuie sa gaseasca o solutie", precizeaza Christian Ciocan. Acesta nu specifica insa ce institutie anume ar trebui sa ajute politia in cazul in care nu va mai putea folosi un sediu pierdut in instanta.
Primaria ajuta daca este sesizata
Viceprimarul Bucurestiului, Victor Iovici, spune ca primaria nu a fost sesizata de politie in aceasta problema. "Teoretic, municipalitatea poate sa ajute punand la dispozitie un teren. Apoi, ar fi insarcinarea Ministerului de Interne sa construiasca un nou sediu. Ar trebui gasit insa un loc favorabil, cu iesire la strada, pentru ca nu orice zona se preteaza pentru constructia unui sediu de politie", explica viceprimarul Iovici.
Sedii revendicate si in Cluj, Sibiu sau Timis
In afara Bucurestiului, situatia sediilor de politie revendicate este asemenatoare. Conform IGPR, in judetul Cluj exista trei imobile politienesti cerute in instanta de fostii proprietari. Se plateste chirie doar pentru Sectia 2 din Cluj-Napoca.
In judetul Sibiu exista noua sedii revendicate, dar cu chirie functioneaza doar unul singur, al Directiei Judetene a Arhivelor Nationale din municipiul Sibiu.
Un alt exemplu este judetul Timis, in care exista sase procese de retrocedare pentru imobilele politiei. Si aici se plateste chirie pentru un singur sediu, al Politiei Faget.
Cele trei chirii insumate ajung la 18 mii de lei pe luna.
Sediile pierdute pot fi pastrate inca trei ani
Cei care revendica sediile de politie sunt persoanele sau rudele persoanelor deposedate abuziv de proprietati de regimul comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Procesele au loc in baza Legii 10/2001, care prevede si ca proprietarii care recastiga imobilele in instanta sa pastreze specificul cladirilor pentru o perioada de trei ani. Ceea ce inseamna ca sediile de politie pierdute in instanta ar urma sa functioneze in acelasi loc, in regim de chirie, pentru cel putin 36 de luni de la emiterea deciziei judecatoresti.