25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDe ce îşi cumpără bulgarii medicamentele din România şi Grecia

De ce îşi cumpără bulgarii medicamentele din România şi Grecia

Turismul medical devine foarte popular printre bulgari, scrie marţi cotidianul sofiot Standart., monitorizat de Agerpres. Preţurile medicamentelor în Bulgaria sunt mai mari în comparaţie cu toate ţările vecine şi din ce în ce mai mulţi bulgari traversează frontiera ca să se ducă la farmaciile din Bucureşti, Giurgiu sau Salonic.

În Bulgaria o doză de Aulin (Nimesolide) costă în jur de 0,80 euro, în timp ce în România preţul este 0,38 euro. Mai ieftine sunt şi antibioticele. Am plătit 30 leva (în jur de 15 euro) pentru Zinat în Ruse, iar în oraşul vecin Giurgiu acesta costă 8 leva (în jur de 4 euro), spune Svetlozar Dimitrov, de 40 de ani.

Tinerele bulgăroaice care se pregătesc să recurgă la fertilizarea in vitro trec Dunărea în căutarea unor injecţii cu hormoni. Un tratament cu Gonal F în Bulgaria costă în jur de 1.000 euro, în timp ce în România este de circa 750 euro.

Şi dacă locuitorii nordului Bulgariei se duc în România, cei din sud-vestul ţării preferă farmaciile din Grecia şi Macedonia. O doză de Imodium în Grecia costă doar un euro, în timp ce în Bulgaria preţul este de trei ori mai mare.

O agenţie de turism din Plovdiv (sudul ţării) organizează săptămânal excursii pentru cei care vor să-şi procure medicamente ieftine din Turcia. La Ruse, taximetriştii joacă şi rol de curieri. Din cauza taxelor de traversare a podului Giurgiu-Ruse care se ridică la 12 euro pe maşină în ambele direcţii, deplasarea în România este destul de scumpă. De aceea mulţi pacienţi dau reţeta şi banii unui taximetrist care le aduce medicamentele necesare, percepând un comision de doar 5 euro.

O explicaţie pentru preţurile ridicate la medicamentele din Bulgaria este valoarea mare a taxei pe valoare adaugată care în Bulgaria este de 20% pentru toate produsele, în timp ce în ţările vecine medicamentele beneficiază de o reducere foarte mare a taxei care variază între 5 şi 9%, mai scrie ziarul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă